Pojišťovny vyřídily za dva týdny po orkánu Emma třetinu škod

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Pojišťovny za dva týdny po řádění orkánu Emma vyřídily zhruba třetinu pojistných událostí. Celkem jich očekávají několik desítek tisíc celkem za miliardu korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Ty již zaznamenaly také první škody po silném větru Kirsten, který se přehnal nad republikou v minulých dvou dnech.

Česká pojišťovna eviduje po orkánu Emma přes 16.000 pojistných událostí. "Ale do nich zahrnuji i ty z poslední doby, které mohly mít souvislost s větrem, jenž foukal také silně, ale pod jiným jménem. Jenom za tento čtvrtek registrujeme 400 nových škod z vichřice," řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Pojišťovna celkem uzavřela 35 procent škod. "Celkem očekáváme do 20.000 případů za dohromady 500 milionů korun," odhadl.

Kooperativa k dnešnímu odpoledni registrovala přes 7600 škod týkajících se poškození budov, vozidel, domácností a rekreačních objektů a majetku podnikatelů a firem poškozených vichřicí Emma, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Kooperativa již podle něj dokázala 2000 škod kompletně vyřešit. Nejčastěji jsou poškozeny střechy a nemovitosti, dodal.

Allianz má po orkánu Emma nahlášeno 1200 škod v objemu 80 milionů Kč. Na 290 škod již bylo podle mluvčí Pavly Pasekové uzavřeno a 2,3 milionu Kč vyplaceno klientům. Skupina Allianz základě informací ze svých dceřiných společností odhadla celkové celoevropské škody způsobené Emmou na 200 milionů eur (pět miliard Kč) . Nejvíce postiženo bylo Německo, Rakousko a Česko. Pro srovnání loni v lednu po orkánu Kyrill skupina Allianz likvidovala škody za 346 milionů eur (8,7 miliardy Kč).

ČSOB Pojišťovna má podle mluvčí Jitky Polívkové po vichřici Emma nahlášeno z pojištění rodinných domů a domácností více než 600 pojistných událostí. Dále klienti pojišťovně nahlásili 80 škod na autech a 200 škod z pojištění průmyslu a podnikatelů. Z vichřice Kirsten, která se nad republikou přehnala ve středu a ve čtvrtek, zatím prý ČSOB Pojišťovna neeviduje žádné větší škody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK