Koruna k dolaru na rekordu

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Česká měna dnes stagnovala kolem svých rekordních hodnot a kopírovala tak vývoj z posledních dnů. V noci kvůli pokračujícímu propadu dolaru na světových trzích vylepšila své maximum k americké měně a posílila pod hranici 16,00 Kč/USD na 15,98 Kč/USD. Odpoledne se však vrátila nad 16 Kč/USD a po 16:00 se obchodovala lehce nad touto hladinou.

K euru koruna dopoledne oslabila k 25,12 Kč/EUR; odpoledne své ztráty zase smazala a vrátila se na výchozích 25,00 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna se tak podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové už několikátý den v řadě pohybuje stále ve stejném obchodním pásmu. Stagnaci až velmi mírné oslabení čeká Šichtařová i příští týden, vůči oslabujícímu dolaru by koruna mohla ještě dále mírně posílit.

Analytik Komerční Banky Miroslav Frayer míní, že dříve nebo později musí přijít korekce kurzu. "Aktuální makroekonomické prostředí je více než solidní; nicméně pololetní výhled již tak optimistický není. Domníváme se, že silná domácí měna se i v makroekonomických datech musí negativně projevit, k čemuž se navíc přidávají signály zhoršujícího se vnějšího prostředí. Pokud vezmeme tento výhled v úvahu, souhlasíme s centrálními bankéři, že současné úrovně měnového kurzu jsou daleko od rovnovážné úrovně," konstatoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK