Americké akcie dopoledne klesly kvůli potížím banky Bear Stearns

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne v New Yorku výrazně klesly v čele s finančními tituly. Ty táhly dolů potíže investiční banky Bear Stearns, jejíž dostupná hotovost se za posledních 24 hodin výrazně zhoršila. Banka si ale zajistila nouzové financování.

Index Dow Jones, který zahrnuje 30 nejsilnějších emisí burzy, v poledne newyorského času spadl o 1,4 procenta na 11.975,3 bodu. Index Nasdaq Composite v 17 hodin SEČ klesl na 2223,8 bodu se ztrátou 1,8 procenta.

Na financování Bear Stearns, silně zasažené propadem hypotečního a úvěrového trhu, se dohodly JPMorgan Chase & Co a newyorská pobočka centrální banky Fedu. Bear Stearns, pátá největší investiční banka ve Spojených státech, uvedla, že jí to umožní pokračovat v běžném provozu.

Akcie banky po zahájení seance ztratily v jednu chvíli polovinu tržní hodnoty, pak se ztráta emise zmírnila. Před polednem byla na ceně 30,36 dolaru se ztrátou 46,7 procenta. Index akcií finančních institucí agentury S&P kvůli tomu v jednu chvíli klesl o 2,9 procenta.

Obavy z nedostupnosti úvěrů pak zastínily příznivou zprávu o mírné inflaci. Ministerstvo práce dnes oznámilo, že levnější energie a doprava pomohly udržet celkovou inflaci spotřebitelských cen pod kontrolou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK