Bush: Ekonomika USA je odolná a z potíží se dostane

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Americký prezident George Bush se dnes snažil podpořit důvěru v domácí ekonomiku, která je podle ekonomů již zřejmě v recesi. Ekonomika sice prochází obtížným obdobím, je však odolná a z nynějšího útlumu se dostane, řekl Bush ve vystoupení v Ekonomickém klubu v New Yorku.

"Věřím, že naše ekonomika je odolná, a věřím, že důvtip a odhodlání Američanů nám pomohou tyto problémy řešit," řekl Bush skupině předních podnikatelů, bankéřů a ekonomů. Bush dnes dorazil na návštěvu finančního centra USA a poskytne zde rozhovor redaktorům listu Wall Street Journal a kabelové televizi CNBC.

V ekonomice se vrší známky recese, která podle mnoha ekonomů postihne Spojené státy v letošním prvním pololetí. Kurz dolaru klesá na stále nová minima, ekonomika ztrácí pracovní místa a sužují ji dopady hypoteční a úvěrové krize spolu s rekordně drahou ropou. Ve volebním roce se tématem číslo jedna stala místo války v Iráku právě ekonomika.

Bush připomněl že vláda spolu s Kongresem v lednu sestavila balík opatření na podporu ekonomiky a že stimulační kroky podniká i centrální banka (Fed). Vyzval veřejnost k trpělivosti, protože tyto kroky ještě neměly čas se projevit. Podle řady ekonomů sice mohou podpůrná opatření získat čas, na odvrácení recese však zřejmě stačit nebudou. O radikálnějších krocích k oživení ekonomiky Bush zatím neuvažuje.

"Tato ekonomika se ze slabosti pokaždé odrazila zpět do lepšího a silnějšího stavu než předtím," řekl Bush. Dodal, že podpůrná opatření v podobě daňových slev se by se měla projevit v oživení spotřebních výdajů ve druhém a třetím čtvrtletí.

Respektovaný ekonom Martin Feldstein dnes prohlásil, že Spojené státy již vstoupily do hospodářské recese, která by mohla být podstatně tvrdší než poslední období útlumu a možná bude nejhorší od konce druhé světové války. Americká ekonomika zatím podle posledních údajů na konci loňského roku pokles nezaznamenávala, většina ekonomů však předpokládá, že v prvním pololetí již pokles zažije. Recese je definována jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK