Pražská burza v týdnu vzrostla druhým největším tempem letos

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Pražská burza v 11. týdnu předvedla druhý nejsilnější letošní růst. Dlouho to dokonce vypadalo na rekordní výkon, ale naděje zhatily spekulace kolem potíží americké finanční společnosti Bear Stearn. Hlavní index českých akcií PX získal 2,6 procenta na 1506 bodů, vyplynulo ze statistik burzy.

Ještě zhruba dvě hodiny před závěrem dnešního obchodování index útočil na 1540 bodů. Americké akcie ale výrazně oslabily poté, co se objevily spekulace, že Bear Stearns zbankrotuje kvůli nedostatečné likviditě, a ovlivnily i ostatní akciové trhy, uvedl obchodník firmy Patria Finance Martin Stuchlík. Nejlepším letošním výkonem tak zůstal více než tříprocentní růst PX v sedmém týdnu.

Významnou vzpruhou pro akciové trhy včetně českého, které letos zejména kvůli obavám z recese americké ekonomiky doposud většinou silně ztrácely, byla mimořádná finanční injekce centrálních bank nejvyspělejších zemí světa pro globální finanční systém v objemu 200 miliard dolarů.

Nejvíce vynikly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které si připsaly 10,6 procenta na 897,5 koruny. Zentiva v pondělí oznámila silný pokles ziskovosti v loňském roce, ale o její akcie postupně začal být zájem a k vidění byly i silné objednávky ze zahraničí, uvedl analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Zájem byl i o energetické emise, které podporoval zejména vzestup cen ropy na nové rekordy. Akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o 5,2 procenta na 1211 korun a akcie petrochemického holdingu přidaly 4,5 procenta na 265,2 koruny.

Firma ČEZ přitom nepostoupila do užšího seznamu kandidátů na koupi 49 procent v rozestavěné bulharské jaderné elektrárně Belene. "Zprávu o neúspěchu ČEZ vnímáme jako negativní, protože ČEZ tak přišel o další možnost rozšířit své výrobní portfolio v Bulharsku, kde vlastní elektrárnu ve Varně," poznamenal analytik firmy Atlantik FT Petr Novák.

K nejprodávanějším naopak patřily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které sestoupily o 5,4 procenta na 590,6 koruny. Pegas příští týden zveřejní hospodářské ukazatele za rok 2007 a na trhu byla podle Hatlapatky patrná zvýšená nervozita.

Takřka beze změny se obchodovaly akcie operátora Telefónica O2 končící týden na ceně 513,8 koruny. Analytici banky Erste přitom zvýšili investiční doporučení na stupeň "kupovat" a cílovou cenu na 700 korun za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK