Americké akcie i dolar kvůli Bear Stearns prudce klesly

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Akcie na americkém trhu uzavřely týden výrazným propadem. Obavy investorů z globální úvěrové krize prohloubila kritická situace investiční banky Bear Stearns, která si musela zajistit nouzové úvěrování. Dolar na devizovém trhu klesal na další minima k euru, švýcarskému franku i japonskému jenu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje 30 nejsilnějších emisí amerického trhu, nakonec klesl o 1,6 procenta na 11.951,1 bodu. Širší index S&P 500 se propadl o 2,1 procenta. Index trhu Nasdaq oslabil o 2,3 procenta na 2212,49 bodu.

Za celý týden ale Dow Jones posílil o 0,5 procenta. Index S&P klesl o 0,4 procenta a Nasdaq Composite Index zůstal beze změny.

Bear Stearns dnes přiznala, že je propadem hypotečního a úvěrového trhu zasažená hlouběji, než dosud připouštěla. Dohodla se proto s bankou JPMorgan Chase, která pro ni obstará nouzový krátkodobý úvěr od newyorské pobočky centrální banky. Akcie Bear Stearns po zahájení seance ztratily v jednu chvíli polovinu tržní hodnoty, pak se ztráta emise zmírnila na zhruba 40 procent.

Události kolem Bear Stearns srazily dolů celý finanční sektor a oborový index financí Standard & Poor's klesl o téměř čtyři procenta. Výrazně oslabily zejména akcie Lehman Brothers, Citigroup a JPMorgan Chase.

Dolar klesl poprvé pod paritu vůči švýcarskému franku, na nové minimum se propadl vůči euru a k jenu se ocitl nejníže za více než 12 let. Investoři se od dolaru odvracejí kvůli obavám z ekonomické recese v USA a v eskalaci strachu z globální úvěrové krize.

Dolarový kurz k euru klesl během dne na rekordních 1,5688 USD a newyorské obchodování uzavíral na 1,5669 USD, mírně pod čtvrtečním závěrem 1,5645 USD. Vůči jenu sestoupil až pod 99 jenů a končil na 99,59 JPY. Kurz dolaru ke švýcarskému franku klesl v závěru na 0,9988 CHF a švýcarská měna tak poprvé překonala hodnotu americké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK