Aktuálně.cz:Na české firmy při stavbě radaru zbudou pomocné práce

15.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Americká společnost Raytheon, která bude mít na starosti případné vybudování amerického radaru v Brdech, podle serveru Aktuálně.cz předpokládá, že české firmy by se na stavbě mohly podílet spíše formou pomocných, nenáročných prácí. Šlo by například o oplocení staveniště, stavbu budov na základně, odklízení sněhu, údržbu silnic či odvoz odpadků. Zástupce českých zbrojovek tato představa příliš nepotěšila, uvedl server, podle něhož firma Raytheon zveřejnila první představu o tom, jak by se na stavbě mohly české firmy podílet.

"Umíme mnohem víc," řekl prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Dodal, že zástupci americké firmy jsou ochotni o spolupráci s českými podniky jednat. "Na naše argumenty Američané slyšeli," prohlásil. Zástupci českého obranného průmyslu a společnosti Raytheon se dohodli na vypracování analýzy toho, co všechno by tuzemské podniky byly schopny udělat.

Podle Hynka dokáže český průmysl nabídnout i špičkové technologie, jako je například celková ochrana radarové základny včetně speciálních senzorů monitorujících pohyb nepovolaných návštěvníků, satelitní i pozemní komunikace, počítačové programy a protipožární ochrana všech objektů na základně, uvedl server.

"Američanům jsme také řekli, že odklízení sněhu mohou nabídnout obcím v okolí," poznamenal Hynek, podle něhož je práce českých podniků na stavbě radarové základny jen méně důležitou částí spolupráce s USA. "Pro nás je mnohem důležitější, kdyby se podařilo navázat dlouhodobou spolupráci se špičkovými americkými firmami," řekl.

Zástupce ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Patrick O'Reilly nedávno v Praze uvedl, že USA na případné vybudování radaru v Brdech počítají s částkou asi 90 milionů dolarů, tedy bezmála 1,5 miliardy korun. O'Reilly uvedl, že výstavba potrvá čtyři roky a pro USA bude výhodné využít české dodavatele. Zároveň slíbil, že po dokončení základny chce americká vláda poskytnout ročně investiční příležitosti za 40 milionů dolarů (asi 640 milionů korun).

V Česku chtějí USA vybudovat radarovou stanici, v Polsku základnu s deseti raketami schopnými sestřelit balistické střely vypálené potenciálně nebezpečnými státy, jako jsou Írán nebo Severní Korea.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK