Odborníci budou probírat, jak řešit možný nedostatek energie

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. března (ČTK) - Na možný nedostatek elektrické energie v Moravskoslezském kraji se zaměří konference s názvem Průmyslová krajina - limity území, která se uskuteční 18. března v ostravském hornickém muzeu. Odborníci se na ní budou zabývat například otázkami, jak zajistit dostatek elektřiny pro stávající i nové investory v regionu, jak bude pokračovat rozvoj a modernizace distribuční soustavy či co čeká utlumené průmyslové lokality, takzvané brownfields, řekla Karin Pelikánová, mluvčí Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje (SRMSK), které akci pořádá.

"Energetická stabilita a bezpečnost kraje včetně zajištění energie pro investory s důrazem na limity průmyslové krajiny jsou otázky, které je nutné řešit vždy s předstihem. Případný nedostatek energie by totiž v budoucnu mohl omezovat další rozvoj kraje," vysvětlil generální ředitel SRMSK Miroslav Fabian, proč se konference věnuje tomuto tématu.

Na konferenci promluví řada expertů. O podmínkách zajištění energetické bezpečnosti kraje i celé země budou informovat zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Generální ředitel ČEPS Vladimír Tošovský nastíní, jak se bude modernizovat přenosová soustava v zemi. Jak se budou distribuční sítě rozvíjet v kraji, přiblíží Martin Němeček ze společnosti ČEZ Distribuce.

O podmínkách výstavby větrných elektráren v kraji bude hovořit Milan Machač z Moravskoslezského kraje a o možnostech pěstování biomasy v regionu Vladimír Mana z Vysoké školy podnikání. O vývoji průmyslových lokalit utlumených dolů v kraji , takzvaných brownfields, bude hovořit například šéf podniku Diamo Josef Havelka nebo Petr Skrla, generální ředitel RPG Real Estate. Národní strategii regenerace brownfields pak představí Patrik Reichl z CzechInvestu.

Konferenci Průmyslová krajina organizuje Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje letos již popáté. První dva ročníky odborné konference byly zaměřeny na krajinu, kterou ovlivnil rozvoj průmyslu, třetí ročník se zabýval zemědělstvím a venkovem a minulý rok byl program konference věnován různým energetickým zdrojům a jejich vlivům na životní prostředí. Letošní konference se uskuteční 18. března od 09:00 v Hornickém muzeu OKD Pod Landekem 64 v Ostravě-Petřkovicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK