Firmy se do zřízení školek nepouštějí, raději péči zajistí jinde

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Firmy se zatím do zřizování vlastních školek či jeslí pro děti svých zaměstnanců příliš nepouštějí. Raději zajistí péči o potomky svých pracovníků v existujících zařízeních či přispívají na hlídání. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zaměstnavateli v regionech ČR. Zařízení pro předškolní děti je v Česku nedostatek. Mnohá totiž kvůli úbytku dětí zanikla. V posledních letech ale poptávka roste. Důvodem je hlavně vyšší počet narozených dětí.

Školku zajistila například brněnská Mosilana, kde pracuje asi 900 žen. O zřízení vlastního dětského koutu začíná uvažovat brněnská agentura Fast Forward. V Ústeckém kraji provozují minijesle či miniškolky hlavně mateřská centra, ne firmy. Podnikové školky nenabízejí zatím ani firmy na severu Moravy. Bruntálský závod společnosti Osram začíná ale o vlastním zařízení uvažovat. Podle odborníků na rodinnou problematiku by ke vzniku firemních koutků mohl přispět hospodářský růst a s ním spojená rostoucí zaměstnanost. Mnohé podniky si již stěžují na to, že nemohou sehnat kvalifikované síly. O zaměstnance-rodiče proto nebudou chtít přijít a vyjdou jim vstříc, míní experti.

K založení školky pro děti nad tři roky stačí živnostenský list, k jehož získání je nutný čistý trestní rejstřík. Pro opatrování dětí do tří let je potřebné příslušné vzdělání. Otevření vlastních jeslí je možné, pokud je zakladatelkou dětská zdravotní sestra nebo pokud má zakladatel člověka této profese jako garanta.

Při zřizování školky musí firma počítat s výdaji na úpravu prostor, které musejí splňovat hygienické i jiné podmínky. Jednoduché není ani nalezení kvalitního personálu, řekla ČTK již dříve spolumajitelka jedné pražské školky Markéta Hlavicová. Pro firmy je nejspíš výhodnější zaměstnancům na školku přispět. V zařízeních, která zřizují městské části či obce, bývá míst nedostatek. Nabídku doplňují soukromé školky. Podle dostupných informací v nich v Praze ceny začínají na 2000 korun za měsíc.

Podnikové jesle a školky mívalo za minulého režimu mnoho závodů. V 70. letech minulého století totiž bývalé Československo zažilo baby boom. V roce 1970 v české části státu přišlo na svět bezmála 148.000 dětí. Vrchol nastal o čtyři roky později, kdy se narodilo 194.200 chlapců a děvčat. Od té doby počet postupně klesal. V roce 1990 zaznamenali statistici 130.600 živě narozených dětí.

Změny po sametové revoluci s sebou přinesly možnosti studovat, cestovat i budovat kariéru. Nepříznivě se to odrazilo na porodnosti. Na dno se propadla v roce 1999, kdy v Česku na svět přišlo 89.500 dětí. Postupně se ale situace zlepšovala. V roce 2006 se narodilo přes 105.800 dětí. Ve čtvrtek statistici zveřejní čísla za loňský rok. Podle předběžných údajů se za první tři čtvrtletí narodilo 86.358 dětí. Celkový počet by tak mohl být vyšší než předloni.

Poptávka po předškolních zařízeních tedy v příštích letech ještě poroste. S novými možnostmi hlídání dětí proto počítá i ministr práce Petr Nečas (ODS). Chce prosazovat vznik nových služeb péče o dítě. Mezi ně má patřit například rodičovská výpomoc. Za úplatu by se tak o víc dětí ze sousedství staral jeden z rodičů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK