Šéf SB: USA zřejmě směřují do recese

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. března (ČTK) - Ekonomika Spojených států pravděpodobně míří do recese a Evropa se bude potýkat s dalšími otřesy na finančních trzích. Rozvojové země to však zatím příliš nepoškozuje, řekl prezident Světové banky Robert Zoellick v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Je zde závažné ekonomické zpomalení z toho, co bylo dříve, a je velmi možné, že jde o recesi," řekl Zoellick o americké ekonomice. Další vlna otřesů na trzích podle něj vzejde ze situace, která minulý týden donutila investiční banku Bear Stearns shánět nouzové financování, uvedl Zoellick během konference o transatlantických vztazích v Bruselu.

"Na finančních trzích ve Spojených státech se toho odehraje ještě hodně," řekl šéf SB. Také Evropa si podle něj prožije další potíže spojené s krizí hypotečního trhu v USA, která dopadla zejména na některé německé banky. "Můj názor je, že také evropské trhy toho zakusí více."

Dopad útlumu a finančních otřesů na rozvojové ekonomiky je však zatím omezený, zejména když se to srovná s finančními krizemi, které v 80. letech postihovaly Latinskou Ameriku a v 90. letech Asii, Rusko i Latinskou Ameriku. "Nápadná na tomto období finančních otřesů je relativní absence dopadů ve srovnání s jinými obdobími," řekl Zoellick.

Rozvojové mocnosti Čína a Indie sice letos růst zpomalí, obě ekonomiky však zůstanou silné a pomohou udržovat světovou ekonomiku v běhu. "Ze systémového hlediska je velmi příznačné, že i když nevěřím v rozpojení (decoupling, teorie, podle níž ekonomické problémy v USA ostatní svět nezasáhnou), existuje v těchto zemích domácí poptávka, která zajišťuje nezávislý zdroj růstu," řekl šéf Světové banky. "Myslím, že pro mezinárodní systém je to velmi důležitý a příznivý vývoj," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK