Pojišťovny loni opět zhodnotily životní pojistky o více než 4 pct

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Pojišťovny zhodnotily v roce 2007 vklady klientů v životním pojištění v průměru o více než čtyři procenta. Podobné zhodnocení měly pojišťovny i v předchozích letech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými životními pojišťovnami. Meziroční pokles výnosů zaznamenaly vesměs investiční životní pojistky. Nižší výdělky přinesla loni většina podílových fondů, také bankovní účty nabízely nižší výnosy.

"Zhodnocení u kapitálových pojistek kopíruje výsledky z let minulých. Nedošlo k žádným dramatickým výkyvům, ať už směrem nahoru či dolů," řekl analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík. Výnosnost životního pojištění je závislá na vývoji aktiv, do kterých jednotlivé pojišťovny investují svěřené prostředky. V případě kapitálového životního pojištění jde především o bezpečnější cenné papíry, jejichž roztěkanost není tak výrazná jako například u akcií, dodal.

Zhodnocení nad čtyřmi procenty je dlouhodobě jen mírně nad inflací a překonává též zhodnocení v penzijních fondech, uvedl šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Jsou to však dlouhodobé produkty, které mají navíc výrazně sníženou likviditu. Z tohoto důvodu je zhodnocení v dlouhodobém horizontu příliš nízké a dosahuje přibližně polovičních výnosů dlouhodobých investičních nástrojů na kapitálovém trhu, tedy akcií, vysvětlil.

Česká pojišťovna v roce 2007 zhodnotila peníze klientům v průměru o 4,5 procenta, u některých pojistek dosáhlo podle mluvčího Václava Bálka zhodnocení maximálně až osm procent. Celkový výnos portfolia produktů ČP se za rok 2006 pohyboval mezi třemi až pěti procenty. Zhodnocení životního pojištění u Kooperativy se bude pohybovat stejně jako v roce 2006, to znamená kolem čtyř procent.

Z důvodu změn úrokových sazeb ČNB a poklesu cen dluhopisů Allianz svým klientům v roce 2007 připsala do smluv životního pojištění kapitálového typu garantované zhodnocení, které bylo průměrně na úrovni 4,1 až 4,2 procenta. Výnosy investičního životního pojištění byly ovlivněny nejen výše uvedenými faktory, ale i posilujícím kurzem koruny a v závěru roku propadem akciových trhů, podotkla mluvčí pojišťovny Pavla Paseková.

U ING pojišťovny byl loni průměrný výnos za tradiční portfolio 4,28 procenta. O rok dříve to bylo 4,29 procenta. Klientům, kteří si u ČSOB Pojišťovny sjednali její nejprodávanější životní pojištění Spektrum, popřípadě jeho variantu KZP Life, bude za loňský rok připsáno zhodnocení 5,4 procenta. To je rovněž stejné jako předloni.

Průměrné zhodnocení klientů Pojišťovny České spořitelny dosáhlo 3,44 procenta. Produkty životního pojištění Flexi zaznamenaly zhodnocení od 2,83 do 3,28 procenta. Jednorázově placené kapitálové životní pojištění Kapitál zhodnotila PČS v závislosti na době sjednání pojistné smlouvy od 2,72 do 4,52 procenta. V rámci investičního živnostního pojištění Flexi Invest činilo zhodnocení v akciovém programu 5,7 procenta.

Celkové zhodnocení životních pojištění se skládá z garantované úrokové míry, která u v současnosti uzavíraných smluv může ze zákona činit nejvýše 2,4 procenta ročně, a podílu na zisku, připisovaného na základě úspěšnosti pojišťoven při investování svěřených prostředků.

V době rostoucích úrokových sazeb vkladových bankovních produktů mohou podobné zhodnocení, ovšem s podstatně vyšší likviditou, nabídnout podle Buříka termínované vklady a především spořící účty. Naopak ne příliš šťastné období zažívají podílové fondy, do jejichž výkonnosti se promítl nepříznivý vývoj na finančních trzích. Kvůli němu drtivá většina fondů, kromě snad peněžních, se ocitla hluboko v červených číslech, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK