Kontroloři nepustili do českých obchodů více než milion vajec

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Státní veterinární správa od začátku března nepropustila na český trh více než milion vajec. Na stránkách Státní veterinární správy to uvádí její tiskový mluvčí Josef Duben.

Celkem správa nepustila do českých obchodů 1,212.780 vajec. Pochybení kontroloři objevili ve třech případech. Nevyhovující vejce pocházela ze Španělska, Polska a ze Slovenska.

Kontrola byla jednou z cílených akcí, které veterinární správa čas od času provádí. Během akce SVS provedla 33 kontrol. Jedním z nevyhovujících vzorků byla porušená polská vejce, další vejce ze Španělska nevyhovovala kvůli špatnému označení. V obou případech se vejce vrátila do země původu. Nedostatečně označenou zásilku vajec ze Slovenska veterinární správa nechala zlikvidovat v asanačním podniku na náklady dovozce.

Vejce v českých obchodech musí splňovat přísné normy. Podle nařízení Rady EU musí spotřebitel všechna vejce dostat čistá, suchá a bez zápachu. Na obale musí být uvedena jakost, datum minimální trvanlivosti, hmotnostní třída a kód producenta. Na skořápce chovatel povinně uvádí původ vejce, jeho hmotnostní třídu a druh chovu, ze kterého vejce pochází. Označení 3 je pro vejce z klecového chovu, dvojka je pro chov na podestýlce. Kód 1 dostávají chovy, které umožňují slepicím volný výběh. Takové chovy ale zatím v České republice nejsou. Kód 0 označuje vejce z biochovu, který musí splňovat přísná ekologická pravidla.

Podle údajů ministerstva zemědělství byla v České republice v roce 2007 průměrná roční spotřeba 249 kusů vajec na osobu. Spotřeba v ČR dlouhodobě klesá. Podle údajů Českého statistického úřadu se snížila ze 16,5 kg na osobu v roce 1999 na 13,5 kg v roce 2006. České chovy za loňský rok vyprodukovaly vejce za 2,123 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK