NKÚ: Stát má nadále nedostatky v hospodaření s penězi a majetkem

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Hospodaření s majetkem a penězi státu má stále řadu nedostatků. Některé chyby a nedostatky se navíc opakují, což může svědčit o tom, že postihy za tato pochybení jsou neúčinná. Vyplývá to z výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok. Jeho odborníci loni zkontrolovali majetek a zakázky za téměř 227 miliard korun.

NKÚ také opakovaně kritizoval zadávání veřejných zakázek. V loňské zprávě tento stav označil dokonce za neudržitelný. "Opakovaná zjištění potvrzují nedostatečnou vůli či schopnost kontrolovaných osob tuto situaci řešit," uvedl v letošní zprávě. Zadavatelé dělí velké zakázky na menší, ačkoli zákon tento postup neumožňuje, zadávání je neprůhledné a hodnocení nabídek má nedostatky.

Například při soutěži na práce na modernizaci některých železničních tratí nebyli vyloučeni uchazeči, kteří nesplňovali zadané podmínky. Ředitelství silnic a dálnic při rekonstrukci jedné z budov zadalo stavební práce v celkovém objemu 27 milionů korun na základě 21 smluv. Chyby našli kontroloři i při evidenci státního majetku. Například ministerstvo obrany vedlo v roce 2006 v účetnictví některé pozemky za víc než 60 milionů korun, které ale převedlo již v roce 1994 na Ústřední vojenskou nemocnici a Ústav leteckého zdravotnictví.

Úřad loni podal také jedno trestní oznámení. Při kontrole hospodaření celní správy zjistil, že v rozporu se zákonem byl zlikvidován majetek za šest milionů korun. O rok dřív podal čtyři trestní oznámení. Dvě oznámení úřady odložily, v jednom trestní řízení nezahájily a jen v jednom případě vznesly obvinění.

NKÚ, který kontroluje nakládání s penězi a majetkem státu, na druhé straně ale konstatuje, že vláda se loni více snažila napravovat zjištěné nedostatky. Oceňuje také pozitivní posun při projednávání kontrolních závěrů v kontrolním výboru Poslanecké sněmovny.

"Není to příjemné čtení," komentoval zjištěné nedostatky předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). "Ale potěšilo mne, že NKÚ hodnotí dobře spolupráci s výborem. Já spolupráci s úřadem hodnotím stejně," řekl ČTK.

Úřad zřejmě čeká personální změna v jeho vedení. Loni v září rezignoval jeho viceprezident Dušan Tešnar. Poslanecká sněmovna má nyní vybrat kandidáta na jeho nástupce, kterého posléze jmenuje prezident republiky. Zatím ho nevybrala. Místopředseda sněmovního kontrolního výboru Libor Ježek (ODS) již dříve vyjádřil obavu, že výběr nového viceprezidenta bude trvat možná stejně dlouho, jako trval výběr prezidenta NKÚ. "Při současném rozložení politických sil to bude stejná anabáze nedůstojná tohoto úřadu," řekl. Vybrat nového prezidenta trvalo víc než dva roky, první prezident Lubomír Voleník zemřel v roce 2003 a jeho nástupce Dohnal byl jmenován až na podzim 2005.

Mezi poslanci se již objevily úvahy na téma, zda je pozice viceprezidenta vůbec potřebná. Sám prezident NKÚ František Dohnal připouští, že funkce viceprezidenta není v kontrolních úřadech obvyklá. V Evropě existují dva modely, kdy kontrolní úřad řídí buď nejvyšší úředník, nebo kolegium, zatímco český NKÚ má obojí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK