Veleba: Vepřové maso letos podraží o 20 procent

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Současné snižování počtu chovaných prasat povede podle prezidenta Agrární komory (AK) Jana Veleby v letošním roce ke zdražení vepřového masa přibližně o 20 procent. Držím se spíše spodní hranice odhadů, uvedl Veleba v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce.

Loni podle údajů Agrární komory klesly stavy prasnic českých farmářů téměř o třetinu. "Počínaje říjnem se jejich počty meziměsíčně snižují už o více než 10.000 kusů. Přijde tak okamžik, kdy bude menší nabídka než poptávka. Tato situace nastane v tomto roce a dojde k nárůstu ceny, která se v podstatě od roku 1998 nehnula, o 20 procent" řekl Veleba.

Jako jediné východisko pro zlepšení situace chovatelů vidí Veleba ve větší spotřebě domácího vepřového masa. "Loni se dovezlo do ČR 130.000 tun vepřového za 6,7 miliardy korun. Před vstupem do EU v roce 2004 jsme dovezli vepřové za 1,3 miliardy," uvedl.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ČTK již dříve řekl, že se ministerstvo bude snažit producentům vepřového pomoci. "V letošním roce jsme chovatele prasat zvýhodnili v programu rozvoje venkova, to znamená při čerpání peněz z evropských fondů. Navýšení se může pohybovat v řádu desítek milionů korun. Bude záležet na tom, na jaké projekty budou dotace žádat. Pokud ale požádají, budou bodově zvýhodněni," uvedl Gandalovič.

Podle Veleby přichází pomoc pozdě. Míní, že podpora pomůže jen největším chovatelům.

Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK