Experti: Pomoc pro Bear Stearns povede k dalším záchranným akcím

16.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. března (ČTK) - Mimořádný způsob, jímž americký Federální rezervní systém (Fed) poskytl finanční pomoc hroutící se investiční bance Bear Stearns, by mohl předznamenat další podobné vládní akce na záchranu bank. Pomoc Bear Stearns sice má zmírnit dopady úvěrové krize, ta se však zřejmě ještě dál zhorší, řekli o víkendu experti na bankovnictví a finance agentuře Reuters.

Bear Stearns v pátek oznámila, že její finanční situace se povážlivě zhoršila a že se proto obrátila na Fed s žádostí o poskytnutí krátkodobého nouzového financování. To jí od newyorské pobočky Fedu zprostředkuje komerční banka JPMorgan Chase & Co., protože investiční banky nouzové úvěry od Fedu čerpat nemohou. Bear Stearns je obětí hypoteční krize v USA, protože má ve své investičním portfoliu více hypotečních dluhopisů, které v krizi ztratily na hodnotě, než jiné banky.

Krok Fedu roznítil debatu o tom, jak velkou roli by centrální banka měla v podobné krizi hrát. Někteří experti mají o plánu na záchranu Bear Stearns pochyby a říkají, že je to špatný precedens v době, kdy by se do podobných potíží kvůli špatným investicím do rizikových hypotečních nástrojů mohly dostat i jiné investiční banky. "Jsou určité meze v tom, kolik těchto firem mohou sanovat," řekl profesor Pensylvánské univerzity Franklin Allen.

Postup, kdy Fed půjčuje přes jinou banku, byl podle činitelů Fedu používán za Velké hospodářské krize 30. let, od té doby však zřídka. Podle expertů je přitom pomoc investiční bance bezprecedentní.

"Je to první pomoc, kterou Fed poskytl investiční bance," uvádí historik Wall Street Charles Geisst. Například investiční banka Drexel Burnham Lambert byla v roce 1990 ponechána napospas bankrotu. Centrální banky obecně bankám pomáhají z potíží v situaci, kdy by bankrot ohrozil celý bankovní systém; i tak je však podle ekonomů těžké vyhnout se takzvanému morálnímu hazardu, kdy se banky chovají nezodpovědně, protože čekají, že v případě problémů dostanou pomoc.

Nejvíce se pátečnímu zákroku podobala akce Fedu na záchranu investičního fondu Long-Term Capital Management z roku 1998, doby asijské finanční krize. Fed tehdy zorganizoval mezi bankami z Wall Street záchranný balík v sumě 3,6 miliardy dolarů. Vesměs se to hodnotilo kladně, protože pád fondu by mohl mít zhoubné následky pro celý americký i globální finanční systém.

Fed se v případě Bear Stearns zřejmě obává dominového efektu, protože bankrot Bear Stearns by ohrozil další firmy, které bance půjčovaly. To by mohlo způsobit řetězovou reakci a ohrozit finanční systém.

Profesor financí Joseph Mason z Drexelovy univerzity však má pro pomoc Bear Stearns málo pochopení. "Jakmile je nějaká finanční instituce insolventní, je jediná zodpovědná reakce nechat to náležitě proběhnout. Není to podnik, který má cenu zachraňovat," řekl Mason.

Hypoteční a úvěrová krize se v posledních týdnech prohlubuje a objevují se pověsti o dalších podobných vládních zásazích na podporu oslabených firem. Počátkem března ministerstvo financí popřelo dohady, že vláda podpoří hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které jsou podle analytiků "příliš velké na to, aby padly".

Ministr financí Henry Paulson dnes bránil páteční rozhodnutí Fedu pomoci Bear Stearns. Vyhnul se však odpovědi na otázku, zda by vláda a centrální banka mohly zasáhnout ve prospěch dalších otřesených bank a finančních společností. "Vláda je připravena udělat, co je nutné, aby stabilizovala finanční systém, a je připravena spolupracovat s účastníky trhu na minimalizaci škod pro ekonomiku," řekl dnes Paulson v rozhovoru pro televizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK