JPMorgan kupuje banku Bear Stearns za 236 milionů USD

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - JPMorgan Chase & Co. koupí investiční banku Bear Stearns, která se kvůli problémům na úvěrových trzích ocitla v krizi, za pouhé dva dolary za akcii, což pátou největší investiční banku v USA ohodnocuje na 236 milionů dolarů (3,8 miliardy Kč). Oznámily to společnosti v noci na dnešek. Přitom ještě loni v lednu se akcie banky prodávaly za rekordních 171 dolarů na akcii.

Spojení podporuje centrální banka USA (Fed) i ministerstvo financí. Dohoda zdůrazňuje problémy, kterým americké finanční společnosti čelí kvůli prohlubující se krizi na úvěrových trzích, a přináší otázku ohledně hodnoty bankovních firem. Akcie Bear Stearns, která zaměstnává kolem 14.000 osob, v pátek klesly o 46 procent a uzavřely na 30,85 dolaru, což ohodnocovalo společnost na 3,5 miliardy USD. Nabídnutá cena je tak o více než 90 procent nižší než páteční závěr.

Banka v pátek oznámila, že se její finanční situace zhoršila, a zajistila si proto od Fedu nouzové financování. Úvěr jí zprostředkuje JPMorgan, protože investiční banky nouzové úvěry od Fedu čerpat nemohou.

Finanční ředitel JPMorgan Michael Cavanaugh dodal, že celkové náklady dohody se vyšplhají až na šest miliard dolarů. Mezi náklady zahrnuje i náklady na případné soudní spory, snížení hodnoty investic či změny v účetnictví. Po začlenění investiční banky do skupiny by se zisk JPMorgan měl zvýšit až o jednu miliardu dolarů. Dohoda by mohla být dokončena v příštích 90 dnech. Generální ředitel Bear Stearns Alan Schwartz dodal, že vzhledem k současným podmínkám je dohoda nejlepším řešením pro všechny, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK