Japonské akcie jsou na dvouletém minimu

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes prudce klesl a jeho hlavní index se propadl na zhruba dvouleté minimum. Akcie v celé Asii jsou sráženy obavami z finanční krize v USA, proti níž v noci centrální banka USA (Fed) uplatnila výjimečné kroky. Trh v Tokiu srážely především akcie finančního sektoru a vývozci, na něž doléhá další propad dolaru. Americká měna ve strachu z prohlubování potíží v USA všeobecně oslabovala a ustavila nové rekordní minimum k euru a 13leté minimum vůči jenu.

Index Nikkei 225 v závěru klesl o 3,7 procenta na 11.787,51 bodu. Dostal se tak nejníže od srpna 2005. Čtyři procenta ztrácela i burza v Hongkongu a propadaly se další asijské trhy.

Finanční sektor srážela zpráva o převzetí americké investiční banky Bear Stearns bankovní skupinou JPMorgan Chase & Co. Tento krok, který následoval po páteční dohodě o nouzovém financování Bear Stearns, vyvolal obavy, že šíření finanční krize v USA mohou padnout za oběť další finanční instituce. "Aktéři trhu se bojí, že se objeví druhá a třetí Bear Stearns," řekl agentuře Reuters Kosuke Hanao z tokijské pobočky banky HSBC.

Pod silným tlakem byli i vývozci jako Toyota Motor. Jejich zisky by totiž mohly utrpět dalším poklesem dolaru k jenu.

Dolar vůči japonské měně klesl po zprávách Fedu a Bear Stearns až na 95,77 JPY a za den ztratil více než tři procenta. Euro se dostalo na nový rekord 1,5905 USD a další rekord vůči dolaru zaznamenal i švýcarský frank, který stoupl na 0,9572 CHF. Později dolar mírně oživil a ke konci tokijského obchodování byl k jenu na 96,96 JPY a k euru na 1,5852 USD.

Pocit krize vyostřily kroky Fedu, který snížil diskontní sazbu a otevřel své diskontní úvěry širšímu spektru firem z finančního sektoru. Toto opatření, které Fed nepoužil od Velké hospodářské krize 30 let, má zabránit šíření úvěrové krize a ohrožení celého finančního systému. "Trh propadá totální panice. To, že Fed musel v noci oznámit mimořádné kroky, zdůraznilo závažnost situace," uvedl obchodník jedné velké japonské banky.

Pokles dolaru je nyní tak rychlý, že na trzích se mluví o možnosti spojené intervence centrálních bank. "Nazrává čas na koordinovanou intervenci USA, Evropy a Japonska," uvedl Koiči Ogawa z firmy Daiwa SB Investment.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK