Ceny ropy stoupla téměř na 112 USD za barel

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Cena ropy zahájila týden růstem a vyšplhala se na nový rekord blízko 112 USD za barel. Ropě pomohl slabý dolar, který se propadl po překvapivém snížení diskontní sazby centrální bankou USA (Fed) a zprávě o prodeji americké investiční banky Bear Stearns.

Kolem 09:00 SEČ cena lehké americké ropy stoupla o 1,16 dolaru na 111,37 dolaru za barel. Předtím se vyšplhala až na rekordních 111,80 USD za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu posílila o 1,3 dolaru na 107,50 dolaru za barel.

Analytici upozorňují, že v poslední době ovlivňuje ceny ropy hlavně vývoj směnných kurzů. "V tuto chvíli je hlavním faktorem slabý dolar," uvedl manažer Mitsubishi Tony Nunan. Dolar v pondělí klesl vůči všem hlavním měnám. Za propadem americké měny stály dvě události. První z nich byla skutečnost, že prohlubující se krize na finančních trzích přiměla firmu JPMorgan Chase koupit problémovou investiční banku Bear Stearns, která zvýšila obavy o zdraví dalších finančních společností. Druhou bylo rozhodnutí Fedu snížit diskontní sazbu.

Fed v noci na dnešek snížil s okamžitou platností diskontní sazbu na přímé úvěry bankám ze 3,5 procenta na 3,25 procenta. Současně ustavil program, v němž bude moci půjčovat nejen komerčním bankám, ale i dalším firmám z finančního sektoru. Výjimečné kroky Fedu přišly po sérii nouzových opatření z minulých týdnů. Všeobecně se nyní očekává, že na úterním pravidelném zasedání banka sníží základní sazbu až o celý jeden procentní bod, což by byl v moderní historii USA nevídaný zákrok.

Cena ropy od počátku letošního roku stoupla o 16 procent. Důvodem je částečně i prudký pokles amerického dolaru, který zvyšuje nominální hodnotu všech komodit, jejichž ceny se stanovují v dolarech. Podle analytiků bude tento vztah pokračovat do té doby, dokud se neobjeví jasné signály, že poptávka po komoditách se kvůli zpomalení růstu americké ekonomiky snižuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK