Evropské akcie v reakci na krizi v USA prudce klesly

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. března (ČTK) - Západoevropské akciové burzy zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem, jímž reagovaly na události svědčící o prohlubování finanční krize v USA. Investoři se bojí, že potíže amerického finančního sektoru v čele s vynuceným prodejem investiční banky Bear Stearns nakazí i zbytek světa. Ráno již výrazně oslabily akciové burzy v Asii.

Hlavní západoevropský index FTSEurofirst 300 začal obchodování poklesem o tři procenta na 1217,8 bodu. Propad vedly banky - kurz britské HBOS se zřítil o 12 procent, švýcarská UBS ztratila přes osm procent a o více než šest procent spadla Royal Bank of Scotland.

Předtím v Asi se propadl index tokijské burzy o 3,7 procenta; hongkongská burza ztratila více než pět procent, podobným tempem oslabily akcie v Indii a akciový index čínské burzy v Šanghaji klesl téměř o čtyři procenta. Trhy rozrušila zpráva, že banka JPMorgan Chase koupí hroutící se Bear Stearns za výprodejní cenu. To vyvolalo obavy, že se ve finančním sektoru kvůli hypoteční a úvěrové krizi objeví další podobné případy.

Pocit závažnosti posílila centrální banka USA (Fed), která v mimořádném kroku snížila diskontní sazbu a umožnila čerpat úvěry za diskontní sazbu i jiným firmám z finančního sektoru než komerčním bankám. Tento nástroj použil Fed naposledy za Velké hospodářské krize.

Ztrátu 12 procent zaznamenaly akcie německého průmyslového koncernu Siemens. Zde trh reagoval na varování firmy před horšími zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK