Česká měna v noci na novém rekordu k dolaru

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Koruna dnes opět těží z oslabujícího dolaru a dostává se k americké měně na nová historická maxima. Poté, co se dolar v noci propadl na minimum těsně pod hladinu 1,59 USD/EUR, posílila až na 15,77 Kč/USD. Dopoledne své zisky mírně korigovala a kolem 10:45 se obchodovala v těsné blízkosti hranice kolem 15,90 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. K euru koruna proti pátečnímu závěru mírně oslabila na 25,15 Kč/EUR.

Podle analytiků se zdá, že dno propadu dolaru je zatím v nedohlednu. "Mimořádná opatření americké centrální banky klid na trh nepřinášejí. Na trhu vyvolávají spíše obavy, co vše nás ještě čeká v dalších týdnech. V současné době je tak těžké hledat argumenty pro posílení dolaru. Hranice 1,60 USD/EUR je na dosah a je možné, že i ta bude velmi lehce prolomena. Ve světle nových zpráv tak není nereálné, že se dostaneme až na 15,50 Kč/USD," naznačil Jiří Šimek z Citco-Finanční trhy.

Centrální banka Spojených států (Fed) přišla v noci na dnešek s novými kroky, které mají zastavit šíření globální finanční krize; použila přitom nástrojů, kterých nevyužila od Velké hospodářské krize 30. let. Fed opět snížil diskontní sazbu na přímé úvěry bankám a ustavil program, v němž bude moci půjčovat nejen komerčním bankám, ale i dalším firmám z finančního sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK