Zlato stouplo na nový rekord nad 1030 USD

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Cena zlata zahájila dnešní den růstem. Při obchodování v Asii si připsala více než tři procenta a vyšplhala se na rekordních 1030,80 dolaru za troyskou unci. Zlato tlačí nahoru slabý dolar a obavy z prohloubení finanční krize ve Spojených státech.

Centrální banka USA (Fed) v noci na dnešek snížila s okamžitou platností diskontní sazbu na přímé úvěry bankám a ustavila program, v němž bude moci půjčovat nejen komerčním bankám, ale i dalším firmám z finančního sektoru. Společnost JPMorgan Chase & Co pak oznámila, že koupí problémovou investiční banku Bear Stearns za cenu, která je ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií nižší o více než 90 procent. Zprávy obnovily obavy investorů z prohloubení finanční krize v USA a poslaly dolar vůči euru na nové rekordní minimum.

"Dnešní ranní rozhodnutí Fedu jasně ukazuje, jak vážná je situace ve Spojených státech. Zlato přilákalo zájemce o bezpečné investice, protože při této nestabilitě nemůžete kupovat akcie nebo devizy," uvedl manažer Mitsubishi Šudži Sugata.

Cena zlata od počátku letošního roku stoupla již o více než 20 procent. Loni vzrostla o 32 procent. Růst ceny zlata podporuje slábnoucí kurz dolaru, protože díky němu jsou nákupy drahých kovů pro investory levnější. Na trh zlata mají vliv také obavy z růstu inflace, protože zlato je tradičně nástrojem zajištění proti inflaci. Významný vliv tak na zlato mají ceny energií, zejména ceny ropy, které jsou nyní na rekordech.

V lednu 1980 cena zlata stoupla na rekordních 850 dolarů za troyskou unci. Zlato tehdy táhlo nahoru několik faktorů, včetně vysoké inflace spojené se zvýšením cen ropy, sovětská invaze do Afghánistánu a íránská revoluce. Po úpravě o inflaci cena z roku 1980 v současnosti odpovídá ceně 2119,30 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK