Temelín už vyrobil 70 miliard kWh

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 17. března (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín společnosti ČEZ, která je největším energetickým zdrojem v Česku, překonala minulý týden hranici 70 miliard kilowatthodin (kWh) vyrobené elektřiny. Jihočeský kraj, kde zařízení stojí, by s tím dokázal vyžít zhruba 16 let, v Praze by to pokrylo spotřebu na více než 11 let. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Starší ze dvou tuzemských atomových elektráren v Dukovanech je co do výroby elektřiny dosud nejproduktivnější v Česku. Do sítě už dodala okolo 280 miliard kWh, tedy čtyřikrát víc než Temelín. Elektrárna toho ale dosáhla za 23 let provozu, zatímco Temelín spustil štěpnou reakci poprvé v prosinci 2000, tedy o 15 let později. Od té doby jej také provázela řada odstávek, poruch a protestů především ze strany hornorakouských aktivistů.

"Dosud nejvíce elektřiny vyrobil Temelín v roce 2004, kdy jeho roční produkce dosáhla 12,6 miliard kilowatthodin elektrické energie," uvedl mluvčí elektrárny. Oba temelínské bloky vyrobí při plném výkonu zhruba 48.000 megawatthodin elektřiny za den. Jedenáct dní provozu by tak stačilo na to, co stotisícové město, například České Budějovice, potřebuje na celý rok.

Temelín a moravské Dukovany produkují zhruba 30 procent veškeré elektřiny v zemi. Dukovany se na dodávkách podílejí větším dílem. Elektrárna sice má nižší instalovaný výkon, ale pracuje spolehlivěji. Podle plánu letos vyrobí rekordních 14,229 miliardy kWh elektřiny.

I Temelín bude útočit na rekord. Loni jeho produkce činila 12,264 miliardy kWh, což představuje čtrnáctiprocentní podíl na domácí výrobě. Letos plán počítá s desetiprocentním růstem produkce na 13,618 miliardy kwh. Pomoci k tomu má nedávná modernizace turbín, díky níž vzrostl výkon obou bloků, a zkrácení plánovaných odstávek.

"Půjde o další postupný krok k dosažení roční výroby 15 miliard kWh. Tohoto cíle chce elektrárna Temelín poprvé dosáhnout v roce 2012," dodal mluvčí.

V Evropské unii je podíl jaderné energetiky na výrobě elektřiny téměř 35 procent, celosvětově je to dvakrát méně. V USA elektřina z jádra představuje pětinu celkové produkce, naproti tomu třeba ve Francii je to téměř 80 procent. Na světě je v provozu přes 440 reaktorů v 31 zemích - nejvíce v USA (104), následuje Francie (58) a Japonsko (53). Česko (6) je na 15. místě spolu s Tchaj-wanem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK