Všechny přední akcie na pražské burze dopoledne klesly

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Všechny přední akcie na pražské burze dopoledne oslabily, a následovaly tak vývoj na zahraničních burzách. Světové akciové trhy negativně ovlivnily poslední zprávy ze Spojených států. Hlavní index akcií PX byl kolem 11:30 níže o 2,12 procenta na hodnotě 1474,1 bodu, vyplynulo z průběžných výsledků.

"Extrémně slabý dolar, ropa i zlato na maximech a prohlášení o závažnosti situace v americkém finančním sektoru, která se hrnou ze všech stran, nevěstí nic dobrého. Index PX může testovat sílu své podpory na úrovni 1460 bodů," uvedla v ranním komentáři makléřka firmy Fio Jana Havelková.

Prodejní nálada se nejvíce projevila na ceně akcií textilní společnosti Pegas Nonwovens, které spadly o 4,2 procenta na 566 korun. Investoři se dále zbavovali finančních emisí, za čímž byl nepříznivý náhled na odvětví po krizi investiční banky Bear Stearns, kterou musela zachránit konkurenční JPMorgan Chase & Co.

Akcie banky Erste si pohoršily o 2,8 procenta na 910 korun, akcie pojišťovací skupiny VIG sestoupily o 2,9 procenta na 1266 korun a akcie Komerční banky odepsaly 2,4 procenta na 3830 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK