Stávka řidičů v Brně už nehrozí

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. března (ČTK) - Hrozba stávky zaměstnanců Dopravního podniku města Brna pominula, odboráři dnes s vedením firmy podepsali novou kolektivní smlouvu. Mzdy se zvýší meziročně o sedm procent, odbory původně požadovali růst platů o deset procent. Odboráři přistoupili na kompromis poté, co primátor přislíbil, že prostuduje situaci v dopravních podnicích jiných měst a nevyloučil další růst platů, řekl dnes Otakar Mokrý z Odborového svazu dopravy. Smlouva platí od 1. dubna.

Při desetiprocentním navýšení by průměrný plat v podniku vzrostl asi o 2000 na 22.000 korun, nyní se bude pohybovat kolem 21.400 korun. "Navýšení tarifních mezd odsouhlasilo dnešní mimořádné jednání představenstva podniku," řekla jeho mluvčí Hana Pohanová.

Dopravní podnik zaměstnává kolem 1400 řidičů tramvají, trolejbusů a autobusů a zhruba stejný počet dalších zaměstnanců. Většina z nich je ochotna kvůli zvýšení platů vstoupit do stávky. Pod návrh na zvýšení mezd se zatím podepsala více než polovina všech zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK