ČTÚ bude zásadně proti ukončení analogové TV v roce 2012

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - ČTÚ bude zásadně proti ukončení analogového televizního vysílání v roce 2012, který i nadále prosazují tuzemské celoplošné komerční televize i dominantní provozovatel analogových vysílačů České radiokomunikace. Na dnešním setkání s novináři to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Úřad před dvěma týdny navrhl vládě vypnutí vysílačů 11. listopadu 2011. Návrh má ještě ale projít úpravami na ministerstvu průmyslu a obchodu a poté jednáním vlády. Podle Dvořáka šlo o kompromis, protože původní záměr regulátora směřoval k datu 10. října 2010.

"Zásadně nesouhlasím s termíny na ukončení analogu na rok 2012. Máme s tím zásadní problém, že si nemyslíme, že po tolika letech a tolika přípravách by nebyli schopni vyřešit technicko-ekonomické problémy," uvedl Dvořák.

Dvořák připomněl, že přechod na digitální vysílání je založen na dobrovolném principu vracení kmitočtů ze strany komerčních televizí. Pokud by se proti tomu postavily, na digitální vysílání by zřejmě podle tzv. technického plánu přechodu přešla jen veřejnoprávní Česká televize.

Po schválení technického plánu, který určí vypínání analogových vysílačů a přechod na digitální vysílání v jednotlivých oblastech, chce ČTÚ zahájit přípravy výběrového řízení pro mobilní digitální televizi, jež je ale závislá na uvolnění kmitočtů analogové televize.

Technický plán přechodu, který by měl mít formu vládního nařízení, má doprovázet ještě novela zákona o elektronických komunikacích. Ta by měla mimo jiné upravit správu kmitočtů, dát ČTÚ možnost jejich odebrání nebo řešit vztahy a spory mezi provozovateli vysílání a operátory sítí.

Digitální zemské TV vysílání (zkráceně DVB-T) přinese lidem až tři desítky nových i nynějších programů, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem DVB-T je zapojení převaděče signálu k televizoru, takzvaného set-top boxu, nebo zakoupení televizoru se zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK