Průmyslová výroba v USA za únor klesla nečekaně výrazně

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech za únor klesla nejvýrazněji za čtyři měsíce. Výkon výrobních závodů, dolů a energetik klesl o polovinu procenta a využití jejich kapacit bylo nejslabší za více než dva roky. Uvedla to dnes americká centrální banka Fed; analytici tak výrazný pokles neočekávali.

Únorový pokles produkce byl největší od října minulého roku, kdy se výkon průmyslu snížil o 0,6 procenta. Ekonomové na Wall Street přitom očekávali pokles jen o 0,1 procenta, když se za leden průmyslová výroba zvýšila o 0,1 procenta.

Poslední údaje o produkci průmyslu zapadají do celkového obrazu zpomalující se americké ekonomiky. Podle mnoha analytiků jsou Spojené státy již v hospodářské recesi.

Míra využití kapacit se v únoru snížila na 80,9 procenta z lednových 81,5 procenta. Únorový údaj je nejslabší od listopadu 2005, kdy byl ukazatel ještě o pětinu procentního bodu níže. Ekonomové očekávali lepší výsledek, průměr jejich odhadů počítal s 81,3 procenta využitých kapacit.

Fed dodal, že většinu nečekaně výrazného poklesu celkové produkce způsobilo počasí, které se podepsalo na výkonu síťových služeb. Zatímco v lednu se produkce energetik zvýšila o 2,2 procenta, za únor o 3,7 procenta klesla.

Dolů šel ale i výkon zpracovatelského průmyslu; po lednové stagnaci za únor klesl o pětinu procenta. Odvětví naposledy využívalo své kapacity tak málo v říjnu 2005, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK