Analytici: Problémy ekonomiky USA ovlivní Evropu

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Aktuální opatření americké centrální banky kvůli krizi tamního finančního sektoru podle analytiků oslovených ČTK současný trend americké ekonomiky nezmění. Problémy a nastupující recese tak ovlivní i vývoj v Evropě, včetně Česka, kde zpomalí hospodářský růst, shodují se ekonomové. Na druhou stranu podle nich americký Fed nemá příliš na výběr, jak negativní vývoj zmírnit.

"Pokud nebyly Spojené státy v krizi už v předešlých dnech, jsou v ní zaručeně nyní," řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Jsou to kroky, které trend americké ekonomiky nezmění, ale na druhé straně Fed na výběr, jak zmírnit negativní vývoj v ekonomice na finančních trzích nemá. Americká centrální banka sice dodává levnější peníze, avšak problém dlouhodobě nahromaděných špatných či bezcenných aktiv si musí finanční sektor vyřešit až na výjimky sám," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Právě nezvládnutí řízení základních bankovních rizik je podle něj jedním z hlavních průvodních jevů současné krize. "Americké banky čeká návrat k základům bankovního podnikání - k odpovědnosti a důvěře. Nebude to rychlé ani levné, ale rozhodně je to nevyhnutelné," dodal.

Centrální banka Spojených států (Fed) přišla v noci na dnešek s novými kroky, které mají zastavit šíření globální finanční krize. Použila přitom nástrojů, kterých nevyužila od hospodářské krize v 30. letech a snížila s okamžitou platností diskontní sazbu ze 3,5 na 3,25 procenta. Zároveň s oznámením Fedu vyšla zpráva, že banka JPMorgan Chase koupí hroutící se investiční banku Bear Stearns za nízkou cenu.

Situace na finančních trzích je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka bez nadsázky vážná. "Některé segmenty trhu přestaly fungovat nebo fungují jen omezeně," upozornil. Klíčové podle něj bude zastavit domino efekt a šíření obav ze systémového selhání finančních trhů.

Vzhledem k důležitosti USA v globální ekonomice se problémy rozšiřují rovněž do Evropy. Podle analytika UniCredit Bank je tak jen otázkou několika měsíců, než začne krize americké ekonomiky ovlivňovat ekonomický výkon zbytku světa. "Příčina krize je ovšem specifická pro USA, a tudíž bude mít nejvážnější následky právě v ekonomice USA. Na druhou stranu je pravděpodobné, že americká ekonomika díky nastartovaným očistným procesům a pružnosti jako první následky krize překoná," uvedl.

Zatímco ostatní ekonomiky budou podle Sobíška zápolit se slabým růstem ještě příští rok, USA může v té době již vstupovat do růstové fáze nového ekonomického cyklu.

"Angažovanost evropských bank na hypotečních trzích, silné euro a další mají negativní dopad na růst v eurozóně. Česká ekonomika se zatím potýká se zvýšenou inflací, zpomalení růstu v Evropě se pravděpodobně projeví i na výkonu našeho hospodářství," uvedl makléř burzovní společnosti Fio Pavel Hadrouška.

Klíčové na současném dění je podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla odhalit, jestli jde o krizi likvidity, nebo solventnosti. "Opatření americké centrální banky míří za posílením likvidity. V úterý bude zřejmě americká centrální banka drsně snižovat dále základní sazbu. Pokud je to ale krize solventnosti, tak při vší úctě, Washington nemá příliš šanci trhu pomoci," uvedl.

Poslední vývoj podle Pikory naznačuje, že pád velkých amerických bank není jen problémem Američanů. "Zatímco Evropská centrální banka nechce pochopit globální propojení finančních trhů, britská Bank of England již reaguje a dolévá na librový trh likviditu. Lze předpokládat, že úrokové sazby v Británii preventivně ještě poklesnou. To je jediná efektivní obrana před potenciální recesí," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK