Riziko zpomalení hospodářského růstu je stále větší

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. března (zpravodaj ČTK) - Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn dnes v Paříži řekl, že nynější krize na finančních trzích znamená "stále vážnější riziko" pro světový hospodářský růst a že jeho organizace bude musit své předpovědi tohoto růstu zrevidovat směrem dolů. Neuvedl ale žádná čísla.

Strauss-Kahn se v Paříži účastní jednodenní konference o hospodářských reformách v Evropě, kterou společně pořádají MMF a organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jedním z řečníků na ní je bývalý předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda.

Šéf MMF při setkání s novináři řekl, že monetární systém jako celek se začíná napínat se silným eurem na jedné straně, slabým jenem a jüanem na druhé straně a dolarem uprostřed. Krize v USA je hlubší než před několika měsíci, možnost nákazy je velká, před možným zpomalením stojí všichni, včetně rozvíjejících se ekonomik, prohlásil.

Strauss-Kahn dále ocenil rozhodnutí, která v minulých dnech přijal americký Federální rezervní fond, a řekl, že i když je nyní situace s dolarem napjatější, intervence centrálních bank není nutná.

Generální tajemník OECD Ángel Gurría na tiskové konferenci prohlásil, že "veřejné úřady" musejí dát najevo, že jsou připraveny udělat pro záchranu mezinárodního finančního systému vše. "Nejde o to ospravedlňovat veřejné zásahy jako první rozhodnutí, ale systém je potřeba udržet normální," řekl. I on naznačil, že OECD své předpovědi růstu zreviduje. Čísla budou zveřejněna v příštích dnech.

Nynější silné euro označil Gurría jen za "jednu z několika výzev", stejně jako jsou jí nynější turbulence na finančních trzích.

V zahajovacím projevu na konferenci samotné Gurría zdůraznil, že přes nynější problémy by evropské země neměly odkládat strukturální reformy, i když to může být lákavé. Zmínil obecně i "evropské země s nízkými příjmy, včetně nových zemí Evropské unie", kde by se reformy měly soustředit hlavně na zvýšení produktivity práce, na odstranění všeho, co nemotivuje k práci, a na zefektivnění školského systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK