Bush: Americká ekonomika prochází složitým obdobím

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Americká ekonomika prochází složitým obdobím a další problémy ji zřejmě ještě čekají. Přiznal to americký prezident George Bush, který znovu promluvil ke stavu největší ekonomiky světa. Prezident rovněž řekl, že podporuje kroky centrální banky (Fed), která o víkendu zcela nečekaně učinila měnové rozhodnutí ve snaze obnovit pořádek na finančních trzích.

Bush na téma hospodářského vývoje promluvil už v pátek, dnes se ale se svými ekonomickými poradci sešel ještě jednou. Novinářům pak řekl, že jeho poselství Američanům i zbytku světa spočívá v tom, že Spojené státy mají situaci pod kontrolou.

"Jedno je jisté: teď zažíváme složité období. Učinili jsme ale rázné a zásadní opatření. Federální rezervní systém rychle zasáhl, aby na trhu znovu nastolil řád. Ministr financí (Henry) Paulson tyto kroky podporuje stejně jako já," řekl Bush.

Fed v neděli snížil diskontní sazbu, za kterou půjčuje peníze bankám, a zavedl nové opatření, který umožní půjčovat peníze i dalším bankám na Wall Street. Fed bude asistovat i při prodeji investiční banky Bear Stearns, která skončí pod křídly svého rivala JPMorgan Chase & Co. Snahou centrální banky je poskytnout až 30 miliard dolarů za méně likvidní aktiva ústavu Bear Stearns.

"Naše finanční instituce jsou pevné a kapitálové trhy fungují efektivně. Samozřejmě ale budeme dál monitorovat situaci a pokud bude třeba, učiníme zásadní opatření, abychom na finančních trzích opět nastolili řád," sdělil prezident. I když má teď ekonomika problémy, v dlouhodobém výhledu bude v pořádku, věří Bush.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK