Generali loni zvýšila čistý zisk o pětinu

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 17. března (ČTK) - Italská pojišťovna Generali, která podniká i v České republice, loni zvýšila čistý zisk o 21 procent na 2,92 miliardy eur (73 miliard Kč). Pomohlo jí v tom snižování nákladů, uvedla pojišťovna v dnešní zprávě. Výsledek se víceméně očekával.

Generali chce ze zisku vyplatit akcionářům dividendu 90 eurocentů na akcii. Proti 75 eurocentům předchozí dividendy je to sice nárůst, v průměru se ale očekávalo zvýšení dividendy na 94 eurocentů. Zisk analytici odhadovali na 2,93 miliardy eur s nárůstem 22 procent.

Generali dodala, že jí současná problematická situace na finančních trzích ztěžuje předpověď, jak se v dalších výsledcích projeví finanční operace. Dolar klesá na nová minima za světové úvěrové krize, která již srazila na kolena americkou investiční banku Bear Stearns.

Evropské pojišťovny za minulý rok vykazují nárůst zisku a francouzský rival Generali, Axa, předpokládá další růst i v letošním roce. Axa s takovou předpovědí přišla i za těžší situace v oboru, kdy turbulence na finančních trzích brzdí spotřebitelské výdaje a snižují hodnotu aktiv.

Konzervativní investiční strategie Generali zajistila, že se italská pojišťovna vyhnula investicím na problematickém trhu s podřadnými hypotékami ve Spojených státech. Ve velkých bankách a jiných pojišťovnách, například v německé Allianz, si ale ztráty těchto investic vyžádaly objemné odpisy v miliardách dolarů či eur.

Generali patří mezi pět největších pojišťoven v Česku a spolu s českou finanční skupinou PPF má společný podnik Generali PPF Holding. Italská pojišťovna se vrátila na český trh v roce 1993 založením pobočky rakouské Erste Allgemeine a její transformací do české a.s. Generali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK