Vláda schválila novelu obchodního zákoníku

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu obchodního zákoníku. Předloha podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila zpřehledňuje podmínky pro podnikání a zrychluje a zlevňuje proces uzavírání smluv, zejména na tuzemských úvěrových a finančních trzích. Pokud novelu schválí parlament a podepíše prezident, mohla by podle Pospíšila začít platit v druhé polovině letošního roku.

"Podle analýzy některých bank, nadnárodních koncernů a dalších společností bude tato úprava obchodního zákona znamenat výrazné snížení nákladů při obchodních transakcích, zároveň povede k posílení právní jistoty účastníků obchodních vztahů," sdělil Pospíšil.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová upřesnila, že novela například mění dosavadní praxi, kdy společníci nebo valná hromada musí odsouhlasit každý převod či nákup části podniku, což je problematické při menších transakcích. Firmy totiž kvůli nim musí vynaložit neúměrně velké náklady na svolání valné hromady. "Novela v tomto případě omezuje svolávání akcionářů na případy, kdy transakce významným způsobem mění povahu podnikání společnosti," uvedla Kuncová.

Ministerstvo spravedlnosti podle Kuncové chystá také zcela nový obchodní zákon, který bude založen na principech jednoduchosti, transparentnosti a liberálnosti. "Návrh nové úpravy obchodních společností bude po projednání v rekodifikační komisi postoupen k veřejné diskuzi, aby se k němu mohla vyjádřit nejširší veřejnost. Ministerstvo chce obchodní zákon spolu s občanským zákonem předložit vládě do konce tohoto roku," dodala Kuncová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK