České akcie v reakci na USA spadly o 2,49 procenta

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze zahájily týden propadem. Výprodej, který postihl snad všechny světové burzy, byl podle analytiků reakcí investorů na nečekaný konec přední americké investiční banky Bear Stearns a zřejmě hluboké problémy finančního trhu a celé ekonomiky ve Spojených státech. Ceny akcií podle hlavního indexu PX oslabily o 2,49 procenta na 1468,5 bodu a rozšířily letošní ztrátu nad 19 procent. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie v Česku nemohly globální prodeje ustát a ztrácely hned od zahájení obchodování. Nejhůře dopadly finanční emise. Akcie pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group odepsaly 5,83 procenta na 1228 korun a akcie banky Erste sestoupily o 4,36 procenta na 896 korun.

Akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens ztratily 4,67 procenta na 563 korun a akcie realitní firmy Orco Property spadly o 4,19 procenta na 1464 korun. Nejmenším tempem klesly akcie autobazaru AAA Auto, které přišly o 0,44 procenta na 18,3 koruny. I tak ale akcie AAA Auto zůstaly s náskokem největším letošním propadákem na burze s celkovou ztrátou takřka 59 procent.

Riziko dalšího poklesu akcií přetrvávalo. Záchranná operace páté největší americké investiční banky Bear Stearns v podobě jejího převzetí konkurenční JP Morgan za zlomek nedávné burzovní ceny se uskutečnila jen několik dnů poté, co zástupci Bear Stearns ujišťovali, že nemají problémy. Problémy přitom mohou být mnohem širší.

"Pokud nebyly Spojené státy v krizi už v předešlých dnech, jsou v ní zaručeně nyní," uvedl hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora. Současná dramatická situace na finančních trzích je podle makléře firmy Fio, burzovní Pavla Hadrouška vyústěním a pokračováním americké hypoteční a posléze kreditní krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK