Americké akcie kvůli bance Bear Stearns zrychlily pokles

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - Americké akcie dnes pokračují v silném poklesu, o který se postaraly víkendové události ve Spojených státech, především pak rychlý pád věhlasné banky Bear Stearns. Vývoj kolem této banky podkopal důvěru investorů v celý bankovní systém Spojených států, takže dolů zamířily také akcie dalších finančních ústavů. Sled událostí přiměl prezidenta George Bushe znovu promluvit o ekonomice.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.798 bodů a proti pátečnímu závěru ztrácel asi 1,3 procenta. Širší index S&P 500 si odepsal 2,2 procenta na 1260 bodů a rovněž index Nasdaq Composite klesl o 2,2 procenta na 2164 bodů.

Vážné problémy banky Bear Stearns vypluly na povrch v pátek. Ukázalo se, že banka je v takové krizi, že je nutná její okamžitá záchrana, jinak by zřejmě hrozil její rychlý pád. Na záchraně se podílela americká centrální banka (Fed), která je ochotna financovat odkup některých problémových aktiv až do výše 30 miliard dolarů.

Novým vlastníkem banky se stal její rival JPMorgan Chase & Co, který za Bear Stearns zaplatí 236 milionů dolarů (asi 3,8 miliardy Kč). Fed se pak v neděli rozhodl k nečekanému kroku a snížil diskontní sazbu, za kterou půjčuje peníze komerčním bankám. Zároveň otevřel úvěrovou linku velkým bankám na Wall Street, které tak budou moci čerpat hotovost přes Federální rezervní banku v New Yorku.

Akciový trh s výraznými ztrátami už otevřel a přestože měl snahu větší část ztrát smazat, nakonec se k poklesu vrátil. Velký tlak na prodej způsobily bankovní tituly a například akcie Lehman Brothers klesly zhruba o 24 procent. Naopak akcie JPMorgan zpevnily zhruba o deset procent, neboť investoři cena za převzetí Bear Stearns považují za pakatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK