V EU se od dubna zvýší kvóty na mléko

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodajka ČTK) - Povolené množství vyrobeného mléka v Evropské unii od začátku dubna stoupne o dvě procenta. Dnes to na schůzce v Bruselu schválili ministři zemědělství Evropské unie. Spotřebitelům to podle českého ministra zemědělství Petra Gandaloviče přinese snížení cen mléčných výrobků.

"Opatření pomůže stabilizovat situaci na trhu, takže jeho dopad pozitivně pocítí spotřebitelé," uvedl Gandalovič. Zvýšení kvóty o 2,84 milionu tun podle něho prospěje i farmářům. "Budou mít volnější ruce ve svých rozvojových plánech a nebudou se muset tolik obávat penalizace za překročení kvóty," vysvětlil šéf resortu zemědělství.

Dosavadní omezení produkce mléka podle Gandaloviče zemědělcům neumožňuje reagovat na situaci na trhu, kdy vysoká poptávka po mléčné surovině ze strany českých, německých a italských mlékáren měla ve druhé polovině loňského roku za následek také růst cen mléčných výrobků.

Pro Českou republiku nová výše kvót činí 2,79 miliardy kilogramů, pro Slovensko 1,06 miliardy kilogramů. Postupné navyšování povolené produkce je podle zástupců České republiky způsobem, jak tuto část zemědělského trhu připravit na zrušení kvót v roce 2015.

Pro Slovensko nebylo podle slov ministryně zemědělství Zdenky Kramplové navýšení stanoveného množství zásadní otázkou. "My bychom klidně mohli fungovat i s tou kvótou, kterou momentálně máme," uvedla ministryně s tím, že Slovensko ji ani plně nevyčerpává. Dodala, že Evropská komise bude jednou ročně vyhodnocovat, co zvýšení kvót přineslo pro Evropskou unii.

Stejně tak by to měl dělat každý členský stát. "Budeme přesně vědět, jaké zaujmout stanovisko, kdyby přišlo navýšení kvót za rok nebo za dva," vysvětlila. Podle ní jde o to, aby zrušení omezení v roce 2015 nebyl pro slovenské zemědělce šok a aby Slovensko nezkomplikovalo situaci na trhu s mlékem.

Každý členský stát EU se může nyní rozhodnout, zda navýšení využije.

Zemědělští odborníci Evropské komise předpovídají, že do roku 2014 bude sedmadvacítka potřebovat dalších 5,5 milionů tun mléka, aby pokryla poptávku po takových výrobcích jako je například sýr. Navrhují proto další navyšování kvót, konkrétní čísla ale ještě nezveřejnili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK