Americké akcie smazaly velkou část ztrát

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - Americké akcie dnes zažily velmi nevyrovnanou seanci, většinu dne ale strávily v záporných hodnotách. Všechny hlavní indexy prudce oslabily už po otevření trhů, Dow Jonesův index ale nakonec všechny ztráty smazal. Za zvýšenou nervozitou stojí problémy banky Bear Stearns a další stimulační opatření centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index zpevnil o 21,16 bodu a den uzavřel růstem o 0,18 procenta na 11.972,25 bodu. V průběhu dne se ale dostal až nad 12.076 bodů. Širší index S&P 500 nicméně oslabil o 0,90 procenta na 1276,60 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 1,60 procenta na 2177,01 bodu. Nasdaq ani S&P 500 se do kladných čísel nedostaly ani na chvíli.

"Pár týdnů potrvá, než se to zlepší. Do určité míry mají strach všichni, včetně investorů a obchodníků. Takže vždy, když se objeví zmínka o nějakém problému, dočkáme se takových výkyvů," řekl analytik makléřské společnosti Execution Tim Smalls.

Prudce vzrostl také index, který měří kolísavost a kterému se říká indikátor strachu. Index je nad 32 body a dokonce vystoupil nad 35 bodů. V době, kdy na trzích není tak vysoká nervozita, se index pohybuje hluboko pod 15 body. Indikátor měří míru zajištění proti poklesu trhu.

K růstu Dow Jonesova indexu přispěly akcie banky JPMorgan Chase & Co, které si připsaly asi 11,5 procenta. JPMorgan Chase převezme banku Bear Stearns, a to za pouhé dva dolary na akcii. Celkem za ni zaplatí kolem 236 milionů dolarů (zhruba 3,8 miliardy Kč). To je podle investorů velmi dobrá cena.

Akcie Bear Stearns se ještě v pátek prodávaly za více než 30 dolarů, dnes ale v jednu chvíli klesly až na 2,84 USD. Nakonec se ustálily na 4,81 USD, což byla proti pátku ztráta skoro 84 procent. Po skončení obchodování v růstu pokračovaly, což svědčí o tom, že ve hře může být i protinabídka. Návrh prodeje musí nejprve schválit akcionáři banky.

Americká centrální banka v neděli zcela nečekaně snížila diskontní sazbu, za kterou půjčuje peníze komerčním bankám. V úterý bude jednat její měnový výbor a je téměř jisté, že základní úrok výrazně sníží. Základní úrok by mohl klesnout až o jeden procentní bod, čímž by se dostal na pouhá dvě procenta.

Fed v neděli přijal i další opatření, která mají stimulovat bankovní sektor a zabránit dalším problémům. Snazší přístup k penězům tak budou mít rovněž investiční banky na Wall Street a další finanční instituce. Přijatá opatření jsou největší od Velké hospodářské krize ve 30 letech minulého století.

Na devizovém trhu pokračoval v propadu americký dolar, který vůči euru spadl až na 1,5904 USD. Vůči japonskému jenu je americká měna nejslabší za více než 12 let a propadá se i ke švýcarskému franku. V pátek poprvé spadl pod paritu, takže se frank stal vůbec poprvé pevnější než dolar. Investoři začínají spekulovat, že centrální banky možná sáhnou k intervenci.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5747 USD, a klesl tak z předchozích 1,5669 USD, kde byl v pátek. Na paritě s japonským jenem oslabil na 97,34 z 99,29 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 153,33 z předchozího kurzu 155,64 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK