HN: Avia Ashok Leyland postaví továrnu na Ukrajině

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Letňanský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland připravuje stavbu výrobního závodu na Ukrajině. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Umístění ani velikost továrny podle něj zatím firma nestanovila.

"Ano, stavbu automobilky tam připravujeme, ale zatím to není ke zveřejnění. Ještě vybíráme lokalitu a dosud jsme nerozhodli o parametrech továrny," řekl deníku zdroj obeznámený s projektem. Podrobnější informace o záměru by podle něj mohly zvýšit ceny pozemků v místech, kde může výrobní závod stát. Šéf Avie Anders Spare se k záměru nevyjádřil.

Na Ukrajinu firma pronikla teprve v loňském roce prostřednictvím americké společnosti Procter&Gamble, která si pro tamní rozvoz svých produktů objednala 60 vozidel. Avia loni dodala prvních 30.

Celkový prodej vozidel loni Avia zvýšila o 75 procent na 713 aut. "Letos chceme produkci více než zdvojnásobit na 2000 vozidel," plánuje Spare. Letňanský podnik vyrábí více než 55 kombinací modelů o hmotnosti od 6,5 tuny do 11.990 kilogramů. Vůz tak nepodléhá povinnosti platit dálniční mýtné, která se zatím vztahuje na kamiony o hmotnosti 12 tun a více.

Avii v březnu 2005 převzala od kolabující jihokorejské automobilky Daewoo investiční společnost Odien Capital Partners. Ta ji předloni prodala indické automobilce Ashok Leyland Motors. Avia je od roku 1999 trvale ve ztrátě, kterou v posledních letech způsobují především vysoké odpisy.

V roce 2006 se ztráta firmy zvýšila o třetinu na 965 milionů korun při tržbách 430 milionů Kč. Podle předběžných loňských výsledků jsou tržby zhruba dvojnásobné a ztráta klesla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK