Japonské akcie oživily

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. března (ČTK) - Tokijská burza dnes oživila ze třídenní série poklesu a investoři po pondělním výprodeji kupovali zpět nejvíce oslabené akcie. Nadále sice přetrvávají obavy z dopadu rostoucího kurzu jenu a slabého dolaru na vývozce, prozatím však převládlo vyčkávání. Investoři budou nyní sledovat večerní rozhodnutí americké centrální banky (Fed); od ní se čeká další razantní snížení úrokových sazeb, které má zmírnit hloubku úvěrové krize a ekonomické recese.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,5 procenta na 11.964,16 bodu. Za poslední tři dny však index ztratil více než osm procent a v pondělí klesl nejníže od srpna 2005.

Japonské akcie v posledních dnech srážel pokles dolaru až na 13leté minimum k jenu a obavy z prohlubování globální úvěrové krize. Dnes investoři skupovali zpět nejhůře postižené tituly, například akcie firmy Canon.

Dolar na devizovém trhu se pohyboval v blízkosti rekordních minim k euru a dlouhodobých minim k jenu a podle obchodníků má nakročeno k dalším ztrátám. Všeobecně se předpokládá, že Fed dnes sníží základní úrokovou sazbu nejméně o jeden procentní bod na dvě procenta, což by dolar vystavilo dalšímu tlaku. V noci z neděle na pondělí Fed snížil diskontní sazbu a otevřel úvěry za diskontní sazbu i pro investiční banky, což udělal naposledy za Velké hospodářské krize 30. let. Kroky Fedu naznačují hloubku nynější úvěrové krize a riziko ekonomického poklesu.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,5768 USD z pondělního závěru 1,5728 USD. Vůči jenu oslabil na 97,13 JPY z předchozích 97,28 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK