Růst maloobchodních tržeb v lednu zpomalil na 3,3 pct

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Tržby tuzemských maloobchodů na začátku letošního roku mírně klesly. Meziročně byly o 3,3 procenta vyšší, zatímco na konci loňského roku růst činil 3,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Sezónně očištěné tržby bez motoristického segmentu meziročně vzrostly reálně o 4,9 procenta, meziměsíčně byly vyšší o 0,4 procenta.

Růst tržeb podle statistiků ovlivnil hlavně prodej nepotravinářského zboží. Lidé nakupovali zejména elektroniku, nábytek a další zboží do domácnosti.

V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o procento, naopak meziročně byly vyšší o 5,7 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o šest procent; z toho za prodej a opravy motorových vozidel o 7,3 a za prodej pohonných hmot o 3,9 procenta.

Celkově se v maloobchodě včetně motoristického segmentu sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně snížily o 0,1 procenta a meziročně se naopak zvýšily o 5,1 procenta. Sezónně neočištěné tržby rostly meziročně o 4,1 procenta, uvádí ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK