Stavební spořitelny půjčily v lednu a únoru o 40 pct více peněz

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Češi si za první dva měsíce letošního roku půjčili u stavebních spořitelen téměř o dvě pětiny více peněz než ve stejném období loni. Celkem tak spořitelny poskytly na úvěry 10,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů jednotlivých stavebních spořitelen.

Za celý loňský rok spořitelny půjčily téměř 74 miliard korun, a celý trh úvěrů ze stavebního spoření meziročně stoupl o 40 procent. Celkem loni spořitelny uzavřely 862.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek, zatímco předloni to bylo 826.000 smluv.

Spořitelnám i letos přibývá nových smluv o stavebním spoření, jen za leden a únor uzavřely 175.500 těchto smluv. Meziročně tak jde o čtyřiadvacetiprocentní nárůst.

V objemu nově poskytnutých úvěrů zaznamenaly v lednu a únoru všechny stavební spořitelny meziroční nárůst obchodů, přičemž drtivá většina z nich o více než 40 procent.

Zatímco statistiky ukazují na stále větší zájem Čechů o stavební spoření, hypoteční banky naopak na počátku letošního roku zaznamenaly spíše pokles tempa růstu nových úvěrů.

Češi stavební spoření využívají především jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření. Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemu vkladů a úvěrů.

Poměr objemu úvěrů a naspořené částky podle údajů ministerstva financí loni narostl na 46,6 procenta, a proti roku 2006 se tak zvýšil o devět procentních bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK