Makléř způsobivší ztráty Société Générale propuštěn z vazby

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. března (zpravodaj ČTK) - Francouzský bankovní makléř Jérôme Kerviel, podezřelý z toho, že svými nepovolenými operacemi připravil banku Société Générale o 4,8 miliardy korun (125 miliard korun), byl propuštěn z vazby. Rozhodl o tom pařížský odvolací soud, který tak nevyhověl žádosti prokuratury, aby byl Kerviel ve vazbě ponechán, aby nemohl ovlivnit další vyšetřování aféry.

Kerviel je vyšetřován kvůli porušení důvěry, zneužívání počítačové techniky a falšování dokumentů, nikoli ale kvůli podvodu, z nějž ho obviňuje banka.

Do vazby byl vzat 8. února, krátce poté, co aféra propukla. Dosavadní vyšetřování neprokázalo, že by mu při jeho neoprávněných transakcích někdo pomáhal. Jeden jeho kolega byl sice kvůli podezření na to nakrátko zadržen, ale po výslechu propuštěn. Minulý týden ale Kerviel podle francouzského tisku vyšetřovatelům řekl, že několik lidí v bance o jeho operacích vědělo.

Podle toho, co je z dosavadního vyšetřování známo, nešlo Kervielovi o osobní obohacení. Domníval se prý, že jeho operace budou úspěšné, banka získá peníze a jeho renomé tak stoupne.

Aféra je největší svého druhu ve Francii za poslední desetiletí. Société Générale, druhá největší banka v zemi, se kvůli ní stala objektem možného převzetí ze strany jiných bank; finanční trhy nejvíce spekulují o zájmu domácího rivala BNP Paribas. V Česku Société Générale vlastní Komerční banku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK