ČEZ odkoupil přes 9 pct vlastních akcií za 61,5 mld. Kč

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ již na burze skoupila přes devět procent vlastních akcií. Během zpětného odkupu získala téměř 53,4 milionu akcií, tedy 9,02 procenta ze základního kapitálu. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce firmy. ČEZ za akcie zaplatil více než 61,5 miliardy korun, tedy téměř jedenapůlnásobek loňského čistého zisku.

ČEZ může ještě vykoupit zhruba 0,7 procenta vlastních akcií. Firma sama totiž nemůže držet více než desetiprocentní podíl na základním kapitálu. ČEZ drží dalších 1,6 milionu kusů akcií, tedy asi 0,27 procenta, které nebyly využity pro opce vrcholového managementu.

Analytici počítají s tím, že ČEZ vykoupené cenné papíry na příští valné hromadě zruší. Za nejpravděpodobnější alternativu to nedávno označil i šéf firmy Martin Roman.

"Očekáváme, že výroční valná hromada také schválí nový zpětný nákup akcií s prahem nižším, než je deset procent, a jeho dokončení zůstane s největší pravděpodobností otevřeno v závislosti na aktivitě v oblasti fúzí a akvizic," uvedl analytik Patria Finance Robert Keller.

Usnesení valné hromady z loňského dubna umožňuje společnosti z trhu stáhnout až 59,22 milionu akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Cena, kterou za odkup zaplatí, se musí pohybovat od 300 do 2000 Kč za kus.

Akcie ČEZ mezitím prodává přes burzu stát. Vládní usnesení umožňuje prodat státu sedmiprocentní balík akcií, dosud se však podle údajů Střediska cenných papírů snížil státní podíl na 65,5 procenta, tedy o 2,1 procentního bodu.

"Vláda prodává svůj podíl opatrně a momentálně nepředpokládáme bezprostřední nebezpečí převisu, jelikož cena je spíše stlačena a vláda se snaží maximalizovat možné zisky z této transakce," uvedl Keller.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK