Na Chebsku druhý případ onemocnění katarální horečkou

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Žandov (Chebsko) 18. března (ČTK) - V Česku se objevil druhý případ nakažení skotu katarální horečkou. Nakaženou krávu zjistili veterináři stejně jako loni opět na Chebsku. Tentokrát je podezření na nákazu u krávy z farmy v Dolním Žandově, informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Na farmě se chová zhruba 140 kusů skotu. Z hlediska obchodování se ani kvůli tomuto poslednímu případu nic nemění. Výskyt byl zaznamenán v západní části republiky v pásmu ani ne 20 kilometrů od prvního případu (u Skalné), což znamená, že se pásmo dozoru na další území ČR dále nemusí rozšířit, doplnil.

Nebezpečí nákazy katarální horečkou ovcí roste s příchodem teplejších dnů. Nemoc přenáší malý hmyz, takzvaní tiplíci, kteří v mrazu nepřežijí.

Podle ředitelky krajské veterinární správy v Karlových Varech Márie Slepičkové zatím onemocnění nebylo prokázáno. "Pokud se nákazy potvrdí, budou přijata podobná opatření jako před časem na farmě u Nového Kostela u Skalné," řekla.

Pokud bude vyhlášeno ohnisko nákazy, farma nebude moci volně převážet zvířata, bude muset veškerý skot nechat vyšetřit a na místě se aplikují insekticidy.

Ohnisko na farmě u Nového Kostela, kde se na konci loňského roku vyskytla první nakažená kráva, už bylo zrušeno. "Protože nebyl zjištěn žádný další výskyt a nakažené zvíře bylo poraženo, nebyl důvod opatření prodlužovat," uvedla Slepičková.

Člověku tiplík nebezpečný není, ale je-li infikovaný, ohrožuje malé přežvýkavce a skot.

V Česku bude v letošním roce provedena vakcinace proti katarální horečce u ovcí a skotu. S ohledem na nákazovou situaci bude vakcinace na základě rozhodnutí Evropské komise provedena i v ostatních členských státech EU. V současné době se koná výběrové řízení na dodavatele vakcíny, aby v co nejkratší možné době mohla být vakcinace zahájena, doplnil Duben.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK