Britský soud odmítl Exxonu uznat zmrazení venezuelských aktiv

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Britský soud zamítl původní soudní rozhodnutí zmrazit aktiva venezuelské státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě až 12 miliard dolarů (190 miliard Kč). Vyhověl tak odvolání Venezuely proti únorovému verdiktu, který vyšel vstříc požadavku amerického ropného koncernu Exxon Mobil. Ten se u soudů brání proti rozhodnutí Venezuely znárodnit jeho ropné aktivity v zemi.

V únoru soudy ve Velké Británii, Nizozemsku a Nizozemských Antilách rozhodly, že lze po celém světě zmrazit aktiva PDVSA. Exxon přitom už v prosinci uspěl s podobným požadavkem u soudu v New Yorku, jehož rozhodnutí umožňuje zmrazit aktiva PDVSA ve Spojených státech za zhruba 300 milionů dolarů.

"Soudní příkaz vynesený proti žalované straně Petroleos de Venezuela by měl být odvolán," rozhodl dnes londýnský soudce Paul Walker. Exxon má právo se proti verdiktu odvolat; jeho právníci zatím odmítli říci, zda tak učiní.

Exxon nyní bojuje o kompenzace za aktivity, o které přišel v rámci znárodňování majetku ve Venezuele. Zmrazení aktiv mu má zajistit odškodné v případě, že vyhraje arbitráž o venezuelský ropný projekt Cerro Negro. Postup Exxonu je zatím nejradikálnějším krokem ropného průmyslu proti některé z vlád, jež se v době rostoucích cen komodit snaží posílit svou kontrolu nad přírodními zdroji.

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který se často dostává do sporů s americkou vládou, loni v červnu převzal podíly firem Exxon Mobil a ConocoPhillips ve venezuelských ropných projektech v hodnotě mnoha miliard dolarů. Tento krok byl součástí znárodnění klíčových odvětvích, včetně soukromých energetických a telekomunikačních podniků.

Únorové zmrazení aktiv srazilo ceny venezuelských dluhopisů na mezinárodních trzích a rozhněvalo Cháveze. Ten pohrozil, že Venezuela zastaví veškerý vývoz ropy do USA; PDVSA poté přerušila dodávky pro Exxon Mobil; tento krok přispěl ke vzestupu cen ropy nad 100 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK