V Brně se do výzkumu a služeb investovalo už přes miliardu Kč

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. března (ČTK) - Společnost IBA Group otevřela v Brně nové vývojové centrum. V nových prostorách za 50 milionů korun by mělo do konce roku 2010 pracovat kolem stovky IT specialistů. Výše investic mířících do Brna, které finančně podpořila státní agentura CzechInvest, tak k dnešnímu dni přesáhla miliardu korun. Celkem 25 společností vytvořilo 4000 nových pracovních míst. První a dosud největší investicí byla výstavba zákaznického centra společnosti IMB za 150 milionů korun v roce 2001.

Společnost IBA Group je jednou z mnoha z oboru IT, která se rozhodla otevřít své centrum v moravské metropoli. Několik stovek pracovníků tu zaměstnává například americká společnost IBM, která v roce 2006 investovala do rozšíření svého centra zákaznické podpory dalších 100 milionů korun. Odborníky na software nyní hledá i americká společnost Red Hat nebo výrobce antivirového programu AVG Grisoft.

Rozšíření brněnského centra plánuje v příštích letech také indický softwarový gigant Infosys, který hodlá zdvojnásobit současný stav 200 zaměstnanců. Téměř stovku lidí má v Brně i Zoner Software, několik firem sídlí také v brněnském Technologickém inkubátoru.

"Brno patří mezi města s největší koncentrací vysokoškolských studentů na počet obyvatel na světě. To sem přirozeně láká řadu náročných investorů, kteří na místních univerzitách hledají talentované lidí schopné maximálně využít moderních technologií," řekla pověřená ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

IBA svoji brněnskou pobočku založila v roce 2005. Dosud ale fungovala pouze v provizorních prostorách, řekl Jan Valdman z vedení firmy. V Česku má firma od roku 1999 vývojové centrum také v Praze, kam před třemi lety přestěhovala také svou mezinárodní centrálu. IBA Group zaměstnává po celém světě více než 2000 IT odborníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK