Americký ministr financí: Ekonomika USA je v poklesu

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. března (ČTK) - Americký ministr financí Henry Paulson připustil, že americká ekonomika se dostala do prudkého sestupu, odmítl ale označit situaci za recesi. Mnohem důležitější než označení je to, co s tím vláda bude dělat, řekl ministr v ranních pořadech amerických televizí.

"Víme, že se nacházíme v prudkém sestupu, a není pochyb o tom, že Američané vědí, že ekonomika se stočila prudce dolů. Je ale pro mě mnohem méně důležitá nálepka, kterou tomu dáme. Mnohem důležitější je, co s tím uděláme," řekl Paulson v pořadu televize NBC Today Show.

Předtím v rozhovoru pro televizi ABC řekl, že ekonomika je v "prudkém poklesu". Jeho slova jsou z výstupů vládních činitelů, kteří nynější situaci charakterizovali, zatím nejostřejší.

Recese je definována jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu za sebou, až do konce loňského roku ale americká ekonomika stále rostla, třebaže její tempo se na konci roku téměř zastavilo. Ekonomové předpokládají, že v prvním čtvrtletí vykáže HDP pokles. Do recese srážejí největší ekonomiku světa dopady loňské hypoteční krize, která přerostla v globální úvěrovou krizi.

Paulson uvedl, že ministerstvo nynější otřesy na kapitálových trzích pozorně sleduje a že hlavním cílem vlády je minimalizovat dopady na reálnou ekonomiku. "Musíme udržet naše kapitálové trhy stabilní a funkční," řekl. Dodal, že má velkou důvěru v odolnost a pružnost trhů.

Vláda s Kongresem již letos přijaly na podporu ekonomiky balík pobídek v hodnotě asi 150 miliard dolarů. Paulson dnes odhadl, že tento stimulační program by během roku mohl zvýšit počet pracovních míst v ekonomice o 500.000 až 600.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK