Reebok zaplatí rekordní pokutu za distribuci nebezpečného náramku

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. března (ČTK) - Výrobce sportovní obuvi a oblečení Reebok International Ltd, který je divizí německé společnosti Adidas, zaplatí rekordní pokutu jeden milion dolarů kvůli dovozu a distribuci náramku s ozdobami, který obsahoval vysokou hladinu olova a způsobil smrt malého chlapce. Oznámila to dnes americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC).

Pokuta je nejvyšší, jakou kdy CPSC udělila za porušení federálního zákona o nebezpečných substancích. Reebok musel v roce 2006 stáhnout z oběhu kolem 300.000 náramků, které dával zdarma při nákupu některé dětské obuvi, kvůli úmrtí čtyřletého chlapce. Ten zemřel po spolknutí přívěsku ve tvaru srdce, jenž zdobil náramek.

"Tato pokuta je jasnou známkou toho, že CPSC neumožní firmám riskovat se zdravím dětí," uvedla předsedkyně CPSC Nancy Nordová. "Zabránit tomu, aby se ozdoby z nebezpečných kovů dostaly do rukou dětí, je naší prioritou," dodala.

Adidas koupil Reebok v roce 2006 za 3,8 miliardy dolarů. Společnost souhlasila s urovnáním sporu, avšak popírá, že by porušila federální zákon, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK