Soud zamítl žalobu Pragy na Tatru kvůli kontraktu pro armádu

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Rozhodčí soud při hospodářské komoře v Praze zamítl arbitrážní žalobu společnosti Praga na výrobce nákladních aut Tatra kvůli vyřazení ze zakázky pro armádní vůz T810. Praga požadovala náhradu škody, která jí volbou jiného dodavatele náprav pro Tatru vznikla. Podle výroku rozhodců byla žaloba Pragy nedůvodná, oznámila Tatra v tiskové zprávě. Vyjádření Pragy ČTK zjišťuje.

Pragovka patřila mezi pět subdodavatelů Tatry, kteří měli zaručený podíl na dodávkách vozů pro českou armádu. Tatra získala kontrakt za 2,6 miliardy Kč v prosinci 2006 bez výběrového řízení za příslib, že se na výrobě budou podílet české firmy. Dva měsíce nato ministerstvo na návrh Tatry Pragovku ze seznamu dodavatelů vyřadilo kvůli údajnému zpoždění dodávek.

"Tatra při práci na projektu armádního automobilu vždy postupovala striktně v souladu se všemi svými závazky jak vůči Armádě ČR, tak vůči svým dodavatelům," uvedl generální ředitel Tatry Ronald Adams.

Podle dřívějších informací společnosti Praga měl být typ vozu, který Tatra představila jako T-810, původně sestaven z motoru Renault, převodovky Praga, tří náprav Praga, kabiny Renault a brzd WABCO. Zástupci Pragy se domnívají, že jejich převodovka a nápravy byly nahrazeny zahraničními výrobky, a proto se odhodlali přistoupit k arbitráži. Žalobu podali loni v létě a poté ji několikrát doplňovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK