V polovině roku začne fungovat Národní soustava povolání

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 18. března (ČTK) - Ve druhém pololetí letošního roku bude do plného provozu spuštěna internetová databáze pracovních profesí a potřebných kvalifikacích Národní soustava povolání (NSP). Zaměstnavatelé si s její pomocí řeknou, co potřebují a jednoznačně tak dají zadání lidem, kteří se chtějí vzdělávat a institucím, které je vzdělávají. Novinářům to dnes řekla hlavní manažerka veřejné zakázky NSP Jolana Blažíčková.

NSP je veřejná databáze informací o pracovních pozicích na tuzemském trhu práce na internetových stránkách www.nsp.cz. Soustavu podporují takzvané Sektorové rady, týmy odborníků, zástupci cechů, profesních sdružení a významní zaměstnavatelé v daných odvětvích, kteří tyto informace zpracovávají.

"V systému budou informace o přibližně 40 procentech pozic na českém trhu práce, které dává dohromady 19 nynějších Sektorových rad," řekla při dnešním setkání odborníků z oblasti trhu práce v Kladně ČTK Blažíčková.

Informace bude mít dvě základní části. První obsahuje informace o tom, jak vlastně daná práce vypadá. Druhá říká, co by měl člověk umět, aby mohl vybranou práci začít dělat. Databáze bude také obsahovat informace o možnostech vzdělání, volných pracovních místech či průměrné mzdě v daném oboru.

Vlastníkem těchto informací bude ministerstvo práce a sociálních věcí, které připravuje nový projekt, který by na stávající systém měl navazovat. Kromě firmy Trexima, vítěze veřejné zakázky, systém vytváří Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Institut Svazu průmyslu ČR. Projekt si vyžádá 103,6 milionu korun. Tři čtvrtiny rozpočtu hradí Evropský sociální fond, zbytek stát.

V současné době existuje celkem 19 Sektorových rad, které mají dohromady mají 246 členů. Nejpočetnější je rada veřejné služby a správy.

Systém NSP, který funguje již 20 let například v anglosaských zemích, má reagovat na změny na trhu práce a umožnit například uznání profese v různých zemích. Podle člena Sektorové rady Zdeňka Vršníka by měl například zabránit situacím, kdy na tuzemském trhu chybí 20.000 zaměstnanců v oblasti stavebnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK