Zaměstnanci Jihomoravské armaturky protestovali za vyšší mzdy

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hodonín 18. března (ČTK) - Kolem 300 zaměstnanců Jihomoravské armaturky odpoledne protestovalo před závodem kvůli mzdám. Odboráři se zatím s vedením firmy nedohodli na letošním zvýšení mezd. Chtějí přilepšit o 8,5 procenta ze stávajících 21.000 Kč. Firma ale nabízí méně. Půlhodinové setkání podle odborů nebylo stávkou, pracovníci si prý neodpracovanou dobu nahradí. Vedení firmy ale s protestem ani tak nesouhlasí, přesto bude jednání dál pokračovat.

V armaturce pracuje 550 lidí, protestu se účastnila víc než polovina. Během půlhodinového setkání doprovázeném emotivními a hlasitými vzkazy na adresu německých vlastníků, schválili odboráři dopis, v němž po vedení firmy požadují nový návrh na zvýšení mezd. "V krajním případě jsou zaměstnanci ochotni využít všechny zákonné možnosti včetně stávkové pohotovosti či stávky. Je to ale skutečně krajní řešení," uvedl šéf odborářů Václav Potužník.

Vedení firmy považuje za nestandardní, že se akce konala ještě před dokončením jednání. Odboráři ale tvrdí, že neviděli jinou cestu. V podniku jednají o platech od loňského listopadu, zatím ale bez úspěchu. V posledním pátém kole vyjednávání vedení firmy své dosavadní návrhy na zvýšení o 4,5 procenta stáhlo a navrhlo pro většina zaměstnanců jen prémie za nulovou absenci.

Týkaly by se jen výrobních dělníků, kterých je ve firmě asi 300 a berou v průměru 18.000 korun, ostatním zaměstnancům by letos mzda vzrostla o jedno až dvě procenta. Měsíční odměna pro lidi bez nemocenské by činila 2000 korun, za každý den nepřítomnosti kvůli nemoci by se z ní strhávalo 400 korun. Podobný systém funguje v řadě podniků, hodonínští odboráři s ním ale nesouhlasili.

Mzdová vyjednávání vedou odboráři i v dalších jihomoravských podnicích, k protestům ale nikde zatím nepřistoupili. Dlouho se nemohli dohodnout například v brněnském dopravním podniku. Tamní největší odborový klub dokonce hrozil stávkou, v pondělí ale vedení firmy uzavřelo s odbory dohodu. Mzdy letos zvedne o sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK