Pojišťovny již na letošek pojistily většinu cestovních kanceláří

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pojišťovny pro letošní rok pojistily proti riziku úpadku velkou většinu cestovních kanceláří. S několika desítkami z nich ještě jednají. Z ankety ČTK mezi pojišťovnami vyplynulo, že podmínky pojištění, tedy i ceny, se proti předchozímu roku příliš nezměnily.

"Od zavedení povinného pojištění CK uplynul již nějaký čas, takže u výročí smluv již není jednotné datum. Jejich obnova probíhá postupně a průběžně. Pojišťovna UNIQA nově prodloužila do této chvíle asi 75 procent smluv, zbytek je v jednání nebo jednání teprve začne," řekla ČTK mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Celkem je klientem UNIQA 150 kanceláří.

Česká podnikatelská pojišťovna pro letošní pojistila 250 cestovních kanceláří. Obnovila téměř všechny smlouvy, jejichž platnost končila ke konci roku. O uzavření pojistky jedná s dalšími kancelářemi, řádově v počtu desítek. V mnoha případech prý jde o nově vzniklé CK. Kritéria pro pojištění zůstala v porovnání s minulým rokem beze změn, stejně tak výše cen pojistek se pohybuje na obdobné úrovni jako v roce loňském, uvedla mluvčí ČPP Renata Svobodová.

Česká pojišťovna pojistila proti krachu 106 cestovních kanceláří. "Uzavíráme týdně tři až pět nových smluv CK, nyní jednáme ještě s šesti kancelářemi," upozornil mluvčí ČP Václav Bálek. Několik stovek kanceláří pojistila i Generali.

Pojištění cestovních kanceláří nabízejí také dvě zahraniční pojišťovny. Slovenská Union poisťovna má uzavřené smlouvy s více než stovkou cestovních kanceláří. "Jednáme nyní s osmi kancelářemi, s nimiž zřejmě uzavřeme pojistné smlouvy. Každý týden se však ozývají další noví zájemci, takže počty ještě nejsou zdaleka konečné," podotkla mluvčí pojišťovny Nina Zelníková.

Koncem roku přibyl na českém trhu další pojistitel, Europäische Reiseversicherung AG z Mnichova, jehož pojištění záruky pro případ úpadku nabízí dceřiná společnost Evropské Cestovní Pojišťovny Etics ITP. "Od listopadu minulého roku, kdy jsme pojištění záruky pro případ úpadku začali nabízet, jsme pojistili řádově desítky cestovních kanceláří," řekl ČTK člen představenstva ECP Ondřej Rušikvas. Sílící konkurence podle něj způsobila tlak na cenu pojištění pro CK, která tak prý proti loňskému roku nepatrně klesla.

V Česku loni působilo přes 800 CK. Kanceláři bez pojištění musí živnostenský úřad odebrat koncesi. Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří doporučuje, aby lidé při nákupu zájezdů kontrolovali, zda má vybraná firma pojištění uzavřené. Zákazníci, kteří si koupili zájezd od kanceláře bez pojištění proti krachu, mohou požadovat vrácení peněz. Klient může v takovém případě stornovat zájezd bez poplatků.

Dostane-li se některá pojištěná CK do potíží, pojišťovna se postará o její klienty, kteří se už v té době na zájezdu v zahraničí nacházejí, nebo kteří zaplatili cenu či zálohu za zájezd a na dovolenou teprve čekají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK